Yemen: Nu ne comparăm cu Afganistanul în ceea ce priveşte al-Qaida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul yemenit de externe, Abu Bakr Al-Qirbi
Ministrul yemenit de externe, Abu Bakr Al-Qirbi

Şeful diplomaţiei yemenite, Abou Bakr al-Qirbi, a respins astăzi orice comparaţie între ţara sa şi Afganistan în ceea ce priveşte prezenţa reţelei al-Qaida, transmite AFP.

"Situaţia din Yemen este diferită şi nu poate fi comparată cu cea din Afganistan", a declarat ministrul la Doha (Qatar), unde se află în vizită.

"În mod evident, (în Yemen) există o problemă cu al-Qaida şi un interes al comunităţii internaţionale pentru activităţile al-Qaida. Yemenul este capabil să facă faţă acestor grupări, însă are nevoie de un ajutor internaţional pentru formarea şi antrenarea unităţilor antiteroriste şi de un ajutor economic dat fiind că problema are şi o dimensiune economică", a adăugat el.

Statele Unite şi Marea Britanie şi-au anunţat intenţia de a ajuta Yemenul în întărirea capabilităţilor unităţilor sale antiteroriste după tentativa de atentat de la Crăciun asupra unui avion de linie american, atac revendicat de aripa al-Qaida din Yemen.

Franţa, Japonia şi Germania au urmat astăzi Statele Unite şi Marea Britanie, închizându-şi ambasadele şi secţiile consulare din cauza ameninţărilor cu atentate din partea grupărilor care se revendică din reţeaua al-Qaida.

În legătură cu rebelii şiiţi din nordul Yemenului, Qirbi a exclus o relansare a medierii de către Qatar, afirmând că insurgenţii nu trebuie decât să respecte condiţiile guvernului pentru a ajunge la pace.

Rebelii s-au declarat dispuşi, sâmbătă, să dialogheze cu Guvernul şi să accepte condiţiile acestuia, dacă Executivul îşi sistează ofensiva militară lansată împotriva lor la 11 august, în nordul ţării.

Executivul de la Sanaa cere rebelilor să înceteze ostilităţile, să pună capăt ocupaţiei clădirilor administrative şi să repecte legea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite