Virusul informatic ce a infectat instalaţiile industriale din Iran, opera unui stat ostil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 30.000 de computere industriale din Iran au fost infectate de un virus, însă oficialii au declarat că sistemul centralei nucleare a ţării, de la Bushehr, nu a fost afectată.

Viermele informatic, capabil să ia controlul asupra instalaţiilor industriale, a afectat calculatoarele personalului care lucrează la centrala nucleară ce ar urma să intre în funcţiune până la sfârşitul acestui an.

Managerul de proiect de la centrala de la Bushehr, Mahmoud Jafari, a declarat că o echipă lucrează la eliminarea virusului din calculatoarele afectate, dar a precizat că „nu există daune asupra sistemelor centralei”. De altfel, el a specificat că virusul nu va afecta planurile de intrare în funcţiune a centralei în luna octombrie, notează AP.

Experţii din Germania au descoperit virusul numit Stuxnet în luna iulie, el fiind creat pentru a afecta sistemul de control şi achizitii de date al Siemens, SCADA, folosit, în principal, pentru gestionarea furnizării cu apă, a platformelor petroliere, centralelor electrice şi a altor instalaţii industriale. Mai multe atacuri au fost semnalate în Iran, Indonesia, India şi SUA.

Câţiva experţi au sugerat că virusul ar putea fi opera unui stat ostil, judecând după complexitatea modului de operare, fiind exclusă intervenţia vreunui hacker. Virusul poate ataca şi calculatoare care nu sunt conectate la internet, prin simpla conectare la unitatea centrală a unui stick de memorie purtător de virus, explică experţii pentru New York Times.

În trecut, autorităţile de la Teheran au descoperit indicii legate de tentative de sabotare a generatoarelor centrifugelor utilizate în procesul de îmbogăţire a uraniului la centrala de la Natanz. În 2009, preşedintele George W. Bush ar fi autorizat noi programe pentru dezvoltarea unor viruşi capabili să distrugă sisteme computerizate necesare programului nuclear iranian. Eforturile în acest sens au fost accelerate sub administraţia Obama, potrivit unor oficiali americani, susţine New York Times.

E suficient să analizăm ceea ce cunoaştem despre virusul Stuxnet pentru a ajunge la concluzia că originea lui este americană şi că Iranul a fost o ţintă, dar nu avem nicio dovadă”, a declarat James Lewis expert la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Bazându-se pe cunoştinţele sale despre virusul Stuxnet, Lewis susţine că Statele Unite reprezintă “unul dintre cele patru sau cinci locaţii în care viermele informatic ar fi putut fi produs” – Israel, Marea Britanie şi Statele Unite sunt principalele suspecte, apoi Franţa şi Germania. “Dar nu putem exclude nici Rusia sau China”, a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite