VIDEO Tragedia soldatului israelian Gilad Shalit, într-un video al Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a pune presiune asupra Israelului privind eliberarea unui prizonier în schimbul soldatului israelian Gilad Shalit, organizaţia palestiniană Hamas a făcut public un video animat în care era prezentat tatăl lui Shalit. Mesajul filmului este sinistru - dacă solicitările grupării islamiste nu vor fi satisfăcute, Gilad Shalit, captiv timp de aproape 4 ani, s-ar putea întoarce acasă într-un sicriu, relatează CNN.

Desenul animat îl înfăţişează pe tatăl îmbătrânit al sergentului Gilad Shalit umblând pe străzi pustii cu o fotografie a fiului său în mână şi se încheie cu mesajul Încă există speranţă.

Este difuzat la scară largă în Israel şi are profunde rezonanţe emoţionale pentru numeroşi israelieni - soarta soldatului Shalit, capturat de militanţii islamişti din Fâşia Gaza în iunie 2006.

Potrivit CNN, site-ul care a postat filmul a precizat că avertizează guvernul israelian că ar putea regreta dacă nu consimte rapid la solicitarea mişcării palestiniene de a elibera prizonierul captiv în Israel în schimbul lui Gilad Shalit.

Noam Shalit apare în ultimele scene ale filmului cu baston şi cu o barbă, sugerându-se că acesta a îmbătrânit aşteptând eliberarea fiului său. Tatăl soldatului israelian căzut în mâinile grupării palestiniene trece pe lângă mai multe panouri pe care se pot citi promisiuni ale liderilor israelieni că-i vor elibera fiul sau că vor obţine informaţii privitoare la soarta sa. Apoi, citeşte un anunţ dintr-un ziar care oferă o recompensă de 50 de milioane de dolari pentru orice informaţii despre locul în care se află fiul său şi îl aruncă, dezamăgit, la gunoi.

image

Coloana sonoră a filmului de animaţie conţine fragmente cu vocea lui Gilad Shalit, extrase din înregistrarea video difuzată în octombrie anul trecut de Hamas pentru a dovedi că soldatul este încă în viaţă. Acea înregistrare a fost difuzată în contextul în care se discuta despre un schimb de prizonieri, Shalit urmând să fie eliberat după punerea în libertate a 1.000 de deţinuţi palestinieni.

Spre sfârşitul filmului, un text în ebraică şi arabă îi informează pe privitori că eforturile guvernului israelian de a încheia un acord privind schimbul de prizonieri au reuşit. Noam Shalit aşteaptă lângă punctul de trecere în Fâşia Gaza de la Erez, unde un sicriu înfăşurat în drapelul israelian este scos dintr-un automobil negru.

Tatăl soldatului ţipă, însă apoi se trezeşte într-o staţie de autobuz. Mesajul final al filmului este Încă există speranţă.

Filmul face parte dintr-o strategie de război psihologic şi face un apel la Israel să ajungă la un acord cu Hamas pentru a obţine o relaxare a blocadei asupra Fâşiei Gaza, care le face viaţa foarte grea celor 1,5 milioane de palestinieni care trăiesc în acest teritoriu, a afirmat Noam Shalit.

Liderii Hamas ar face bine ca, în loc să producă filme, să se preocupe de interesele reale ale prizonierilor palestinieni şi ale cetăţenilor obişnuiţi din Gaza, care sunt ţinuţi ostatici de liderii lor de multă vreme, a menţionat acesta într-un comunicat.

Anul trecut, într-un desen animat apare soldatul Shalit legat de un scaun cerându-i unui copil palestinian să-i dea foc. Copilul refuză, spunând că are rude într-o închisoare palestiniană.

Reacţii:

Gruparea Hamas a investit în producţiile media pentru a dezvolta o modalitate la îndemână pentru a-şi răspândi ideologia, tactică folosită şi de alte grupuri militante, potrivit lui Nashat al-Aqtash, profesor la universitatea Birzeit, din Cisiordania.

Tehnologia mai ieftină face ca producţia de filme animate să fie destul de simplă, aceasta având şi avantajul că poate fi lesne distribuită pe internet în timp ce identitatea creatorilor rămâne secretă, a precizat Nashat al-Aqtash.

Filmul demonstrează caracterul crud şi terorist al Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev.

Materialul dovedeşte, mai mult decât orice, care este caracterul acestei organizaţii teroriste, a apreciat Nir Hefez, consilier al premierului Benjamin Netanyahu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite