VIDEO Israelul sărbătoreşte 43 de ani de la "unificarea" Ierusalimului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul marchează miercuri împlinirea a 43 de ani de la "unificarea" Ierusalimului, termen desemnând anexarea părţii orientale a oraşului, efectuată după cucerirea zonei arabe de trupele israeliene, în 1967.

Potrivit AFP, această anexare, produsă în cadrul războiului israeliano-arab de şase zile, a fost completată prin votul de la 30 iulie 1980 asupra Legii fundamentale, care proclamează Ierusalimul drept capitala eternă şi indivizibilă a Israelului.

Principali reprezentanţi ai statului, între care premierul Benjamin Netanyahu, au luat parte la ceremonii oficiale şi festivităţi, care au început marţi seara, la Ierusalim.

Preşedintele Shimon Peres şi premierul Netanyahu vor fi prezenţi alături de şeful Statului Major al armatei, generalul Gaby Ashkenazi, la ceremonia de la Colina muniţiilor, unde în iunie 1967 s-au purtat lupte grele.

Alte manifestaţiii sunt aşteptate pe parcursul întregii zile de miercuri, la Ierusalim.

Problema Ierusalimului este una din principalele puncte de dezacord în cadrul procesului de pace Israel-palestinieni, cu atât mai mult cu cât palestinienii doresc să instaleze în Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat independent.

Ierusalimul numără 774.000 de locuitori, între care 488.000 evrei (63%), 261.000 musulmani (34%) şi 15.000 creştini (2%), conform datelor biroului central israelian de statistică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite