Unde îşi va vinde Iranul petrolul după embargoul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul dispune de alternative pentru a compensa interzicerea de către UE a importurilor de ţiţei iranian şi presiunile sporite din partea SUA. Principala speranţă a Teheranului rămâne China

Diplomaţi din Uniunea Europeană au declarat miercuri că guvernele UE au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de ţiţei din Iran, dar nu au stabilit încă momentul intrării în vigoare a embargoului. Statele occidentale cer Iranului să renunţe la activităţile în sectorul nuclear, de teamă că produce armament atomic.

Autorităţile de la Teheran au luat deja în considerare diferite rute alternative de export, dacă embargoul va fi introdus, a declarat S.M. Qamsari, director internaţional al National Iranian Oil. Iranul intenţionează să menţină în acest an exporturile la 2,3 milioane de barili pe zi, a declarat oficial iranian, citat de Reuters.

„Putem înlocui cu uşurinţă acei clienţi. O parte din livrări, nu toate, ar putea fi direcţionate în China şi alte ţări asiatice, precum şi în Africa", a spus Qamsari, adăugând că este improbabil ca Iranul să stocheze ţiţei în tancuri petroliere, acesta fiind doar o suluţie pe termen scurt.
Qamsari se aşteaptă ca livrările de petrol ale Iranului să rămâne neschimbate în acest an.

„Cererea este foarte mare. În contractele la termen este prevăzută o cantitate de petrol de 2,3 milioane de barili de petrol pe zi", a arătat oficialul iranian.

Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că Iranul exportă circa 450.000 de barili pe zi de petrol în Uniunea Europeană.
Qamsari a spus că clienţii vechi ai Iranului din Europa, între care grupul francez Total şi Eni din Italia, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele sancţiuni.

El a adăugat că orice penalizare din partea UE poate duce la creşterea preţurilor carburanţilor în Europa.
Qamsari a recunoscut că sancţiunile dure introduse de Statele Unite au provocat deja dificultăţi Iranului.

„Livrăm petrolul dar încasăm banii cu oarecare dificultate. Teheranul a creat unele canale de plată", a spus el.
Surse comerciale au declarat pe de altă parte că livrările de petrol ale Iranului în China, cel mai mare client al său, au scăzut în această perioadă din cauza neînţelegerilor privind termenii de plată din contractele pe 2012.

Iranul a livrat anul trecut Chinei circa 440.000 de barili de petrol pe zi şi intenţionează să funizeze o cantitate similară în acest an. Cantităţi suplimentare sunt oferite pe piaţa spot.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite