Un avion militar s-a prăbuşit în apropiere de prima centrală nucleară a Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion de vânătoare iranian de tip F4 s-a prăbuşit, marţi, în apropiere de portul iranian Bushehr, la aproximativ 40 de kilometri de prima centrală nucleară a Iranului, care urmează să intre în funcţiune sâmbătă.

Accidentul s-a produs la ora 10.10 (08.40, ora României), în apropiere de o zonă industrială aflată la patru kilometri de oraş, potrivit lui Gholamreza Keshtkar, care conduce celula de criză la Bushehr. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze, a precizat acesta pentru agenţia de presă Mehr, transmite Associated Press.

Agenţia de presă Fars, care citează un oficial provincial, a precizat că accidentul a fost provocat de o "problemă tehnică". Prăbuşirea avionului într-o zonă de deşert nu s-a soldat cu victime şi nici cu pagube materiale la sol, potrivit agenţiei.

Iranul urmează să îşi înceapă sâmbătă operaţiunile de încărcare de combustibil la prima sa centrală nucleară, construită de Rusia în apropiere de Bushehr.

În ultimele zile, autorităţile au intensificat măsurile de protecţie militară din jurul centralei, în special de teama unui posibil atac aerian israelian.

Orice agresiune împotriva centralei va primi o ripostă serioasă din partea Iranului, a afirmat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, întrebat în legătură cu riscurile unui astfel de atac, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oficialul iranian a considerat însă "puţin probabil un astfel de act periculos", apreciind că ameninţările israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene "sunt repetitive şi şi-au pierdut semnificaţia".

Potrivit legilor internaţionale, instalaţiile conţinând combustibili nucleari nu pot fi atacate, din cauza consecinţelor umanitare, a afirmat el.

Forţele aeriene iraniene deţin încă avioane de luptă americane F4, cumpărate înainte de Revoluţia islamică din 1979.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite