Ultimul convoi cu trupe americane combatante a părăsit Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele trupe combatante americane părăseau Irakul joi dimineaţă, acţiune ce marchează sfârşitul fazei de combatere activă a unui război de 7 ani şi jumătate, care a răsturnat regimul dictatorial al lui Saddam Hussein, a definit pentru totdeauna preşedinţia lui George W. Bush şi a dus la moartea a peste 4.400 de americani şi zeci de mii de irakieni.

"Punem capăt războiului, dar munca noastră în Irak nu se termină aici. Avem un angajament pe termen lung în Irak", a declarat P.J. Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Cica 50.000 de soldaţi americani vor rămâne în Irak pentru a ajuta la instruirea soldaţilor irakieni şi pentru a desfăşura operaţiuni de combatere a terorismului.

"Respect promisiunea pe care am făcut-o în timpul campaniei prezidenţiale. Până la sfârşitul acestei luni, trupele combatante americane vor părăsi Irakul", a declarat Obama, adăugând că, în ultimele 18 luni, peste 90.000 de trupe americane au părăsit Irakul. "Şi, conform înţelegerii noastre cu guvernul irakian, toate trupele noastre se vor întoarce acasă, până la sfârşitul anului viitor", a mai spus Obama, citat de CNN.

"Implicarea noastră în Irak se transformă dintr-o operaţiune militară condusă de trupe într-una civilă condusă de diplomaţi", spunea preşedintele american la începutul lunii.

"Am vărsat sânge, lacrimi şi sudoare în ultimele 12 luni, de când suntem aici, şi ştim că ne-am făcut treaba şi că nu a fost totul de prisos", spunea un soldat în timp ce se pregătea de plecare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite