UE se pregăteşte pentru eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO REUTERS: Sirienii din Homs îşi îngroapă morţii
FOTO REUTERS: Sirienii din Homs îşi îngroapă morţii

Uniunea Europeană pregăteşte, ca măsură de precauţie, eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria şi reflectează la o posibilă interdicţie a zborurilor comerciale cu această ţară, potrivit unor diplomaţi de rang înalt, citaţi de AFP. În Siria se află şi forte mulţi români. România nu-şi închide ambasda de la Damasc.


Aceste pregătiri, aflate încă într-un stadiu precoce, intervin în condiţiile în care în Siria situaţia pare blocată din cauza intransigenţei preşedintelui Bashar al-Assad şi a lipsei rezultatelor eforturilor diplomatice internaţionale.

„Ne aflăm în faţa unui zid şi trebuie să încercăm să-l escaladăm", a rezumat miercuri unul dintre aceşti diplomaţi europeni, care se tem că violenţele împotriva populaţiei civile siriene vor mai dura mult timp.

Serviciul diplomatic al UE a trimis în regiune, în Liban şi Iordania, echipe de experţi responsabili cu pregătirea repatrierii în aceste ţări a „câtorva mii" de europeni care locuiesc în Siria, dar şi a unor cetăţeni ai altor ţări, în cazul în care va fi necesar.

Este vorba despre un secanriu „în cel mai rău caz", dar UE trebuie să se pregătească şi să-şi coordoneze efoerturile în regiune, a precizat unul dintre aceşti diplomaţi.

În paralel, statele europene pregătesc un nou set de sancţiuni împotriva Damascului, care ar putea fi aprobat la sfârşitul lunii.



Printre ideile aflate în lucru figurează o suspendare a tuturor zborurilor comerciale cu Siria, opţiune propusă de Germania. Dar „nu toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord cu acest lucru", deoarece o asemenea interdicţie ar putea bloca eforturile de evacuare a străinilor din Siria în cazul în care va fi necesar, subliniază unul dintre diplomaţi.

Experţii de la Bruxelles vor continua să aibă discuţii pe această temă.
Un acord se întrevede deja privind alte sancţiuni: îngheţarea bunurilor din Europa ale Băncii Centrale siriene şi un embargo asupra exporturilor de fosfat ale Siriei, produs care joacă un rol important în economia ţării, potrivit acestor surse.

„Uniunea Europeană achiziţionează 40 la sută din exporturile siriene de fosfat, iar interdicţia lor ar avea un impact important", afirmă un diplomat.

Români în oraşul Homs, afectat de violenţe

Cristian Diaconescu a declarat, miercuri, citat de Mediafax, că există o reticenţă a autorităţilor române în ceea ce priveşte o reacţie privind Siria, el adăugând că cea mai sensibilă problemă este legată de numărul mare de români din Homs, oraş afectat de violenţe.

„Mulţi cetăţeni romîni au cerut ajutor, posibiltăţile de intervenţie sunt limitate", a subliniat Diaconescu.
Oraşul Homs este de cinci zile ţinta unei ofensive violente a forţelor militare siriene, în timp ce zeci de persoane au fost ucise miercuri în acest oraş.

Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi monarhiile din Golf au decis retragerea ambasadorilor lor din Siria, denunţând „violenţele repetate" ale regimului sirian împotriva propriului popor, a relatat AFP.

Potrivit Ministerului român de Externe, România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria, a precizat. MAE a adăugat că „România va continua să se coordoneze cu partenerii europeni şi strategici privind evoluţiile din Siria".

MAE a mai precizat că în cadrul ministerului funcţionează încă de anul trecut o Celulă de monitorizare a crizei din Siria.

Observatorii Ligii Arabe s-ar putea întoarce în Siria

Liga Arabă îşi va trimite controversata misiune de observatori în Siria, unde regimul lui Bashar al-Assad a ucis mii de manifestanţi, a anunţat miercuri secretarul general al ONU Ban Ki-moon, citat de AFP.

Ban Ki-moon le-a spus jurnaliştilor că Nabil Al-Arabi, şeful Ligii Arabe, i-a anunţat intenţiile sale într-o convorbire telefonică, solicitându-i o cooperare a ONU la această nouă misiune.

Siria



Secretarul general al ONU a apreciat drept „catastrofal" pentru poporul sirian votul de veto al ruşilor şi chinezilor, sâmbătă, faţă de o rezoluţie a Consiliului de Securitate, apreciind că acesta a încurajat Damascul să „îşi intensifice războiul împotriva poporului său".

Rebelii sirieni cer Washingtonului arme

Rebelii sirieni au declarat miercuri că au nevoie de arme şi nu de soldaţi străini pentru a răsturna regimul lui Bashar al-Assad, în cadrul unei conferinţe organizată într-un loc apropiat de Damasc şi difuzată la Washington prin Internet. „Vrem o susţinere militară. Avem nevoie de material", a declarat un comandant al Armatei Siriene Libere (ASL) care s-a identificat doar ca Mohammed.

„Efective avem, ne lipsesc armele", le-a spus el celor aproximativ 50 de persoane, inclusiv jurnalişti, reunite în capitala americană. „Nu cerem trupe", a subliniat Mohammed.

Acest rebel a declarat că locuitorii din oraşul Homs, un fief al rebelilor asediat de forţele siriene de mai multe zile, se confruntă cu o criză umanitară „catastrofală".

Această criză riscă se se amplifice, în cazul în care armata menţine asediul asupra oraşului şi nu autorizează din nou aducerea de hrană şi asistenţă, a explicat el.

„Ne confruntăm cu una dintre cele mai rele maşini ale morţii din lume" a adăugat Mohammed, precizând că rebelii, prost înarmaţi, utilizează „arme uşoare pentru a ataca tancuri".

Siria
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite