„The Telegraph“: O nouă lege a fizicii: nu lucraţi în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele acestea, cea mai periculoasă meserie în Iran nu e nici pe departe cea de militar sau de muncitor în mediu toxic. Cercetătorul în domeniul nuclear este cel mai ameninţat.

Mustafa Ahmadi Roshan, 32 de ani, este ultimul, dintr-o lungă serie de oameni de ştiinţă de marcă, care şi-a pierdut viaţa zilele trecute, într-un atentat suspect, la Teheran. A murit după ce doi motociclişti au plasat pe maşina sa o încărcătură explozivă magnetică.

Războiul ascuns este menit fie să împiedice progresul în programul nuclear iranian, fie să provoace un răspuns pripit al Teheranului care să justifice o intervenţie militară de proporţii a Israelului şi SUA în Iran.

Deşi identitatea asasinilor nu e niciodată cunoscută, putem presupune că e vorba de grupuri insurgente activate de Mossad. Prezenţa CIA extrem de timidă în Iran face negaţia şefei diplomaţiei americane, Hillary Clinton foarte credibilă.

Serviciile secrete israeliene au o lungă istorie în acest gen de operaţiune, deşi în mod evident nu este singurul care ordonă asasinate în această lume.

Logica asasinatelor e următoarea: cine participă voluntar la programe de dezvoltare a armelor de distrugere în masă trebuie să fie conştient că îşi asumă nişte riscuri.

Ayatollahul Ali Khamenei acuză CIA şi Mossadul


Liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei a condamnat joi asasinarea cercetătorului în domeniul nuclear Mostafa Ahmadi Roshan, pe care a atribuit-o Agenţiei americane Centrale de Informaţii (CIA) şi serviciilor secrete israeliene (Mossad).

„Acest asasinat laş, ai cărui autori nu vor îndrăzni niciodată să accepte responsabilitatea lui, a fost comis, ca şi celelalte crime, cu planificarea sau susţinerea serviciilor de informaţii CIA şi a Mossadului", a declarat ayatollahul Khamenei, într-un mesaj de condoleanţe transmis familiei omului de ştiinţă.

Presa conservatoare iraniană a îndemnat la „represalii" împotriva Israelului.
„Singura soluţie pentru oprirea acţiunilor zadarnice ale inamicului este de a trece la represalii împotriva proiectului de asasinare a savanţilor iranieni", scria pe prima pagină cotidianul conservator iranian „Ressalat".

Iranul acceptă inspecţia AIEA

Iranul a acceptat vizita pe teritoriul său a inspectorilor AIEA, care va avea loc probabil la sfârşitul lui ianuarie, pentru a clarifica acuzaţiile privind o posibilă dimensiune militară a programului nuclear al Teheranului, au anunţat vineri diplomaţi citaţi de AFP.

Vizita, condusă de inspectorul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Herman Nackaerts, va avea loc probabil la 28 ianuarie, dar această dată nu este definitivă, a precizat un diplomat occidental pentru AFP.

Iranul este suspectat de Occident că încearcă să obţină arma atomică, însă Teheranul dezminte aceste acuzaţii şi susţine că programul său nuclear are un scop exclusiv civil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite