FOTOGALERIE Siria, părăsită de aliaţi, o ia pe urmele Libiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siria: Demonstraţie împotriva preşedintelui Bashar al-Assad
Siria: Demonstraţie împotriva preşedintelui Bashar al-Assad

Opoziţia siriană cere intervenţia militară a Vestului. Relaţiile s-au răcit cu vecinul şi aliatul Turcia, care găzduieşte nucleul opoziţiei siriene.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad asigură Occidentul că nu va ceda puterea în favoarea opoziţiei. Într-un interviu pentru „The Daily Telegraph" el i-a ameninţat pe liderii din Vest că, dacă îndrăznesc să intervină militar în sprijinul rebeliunii, aşa cum au făcut-o în Libia, va transforma Siria într-un nou Afganistan.



„Siria este în prezent centrul de greutate al acestei regiuni. Este linia de falie, iar dacă te joci cu pământul vei declanşa un cutremur", a tunat preşedintele al-Assad. „Vreţi să mai vedeţi un nou Afganistan? Sau zeci de Afganistanuri? Orice problemă produsă în Siria va mistui toată regiunea. Dacă planul este de a diviza Siria, atunci este de a diviza întreaga regiune", a mai spus liderul de la Damasc.

Siria: Demonstraţie împotriva preşedintelui Bashar al-Assad

2. Bashar al-Assad, încadrat de ayatollahul Ali Khamenei (stânga) şi liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad

2. Bashar al-Assad, încadrat de ayatollahul Ali Khamenei (stânga) şi liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad

Opoziţia, o pierdere de timp

El a refuzat să răspundă întrebărilor legate de liderii opoziţiei. „Nu mi-aş pierde timpul discutând despre ei (opozanţi). Nu-i cunosc. Ar trebui verificat dacă aceşti oameni sunt într-adevăr reprezentanţii poporului sirian", a mai declarat el, acuzând că demonstranţii împotriva regimului sunt plătiţi de puteri străine să iasă în stradă. „Forţele noastre vizează doar teroriştii", a adăugat el.

Totuşi, într-un interviu acordat postu public de televiziune din Rusia, ţară prietenă, care alături de China s-a opus în Consiliul ONU unor noi sancţiuni asupra Damascului, al-Assad s-a arătat dispus să se aşeze la masa negocierilor cu liderii opoziţiei siriene. „Vom colabora cu toate forţele politice. Cu cele existente înaintea crizei, cât şi cu cele formate în aceste luni de criză", a declarat al-Assad, asupra căruia întreaga comunitate internaţională, inclusiv Liga Arabă şi Rusia, face presiuni să pună capăt reprimării violente a protestelor. Ca dovadă, Bashar al-Assad a convocat ieri, pentru prima dată, comisia pentru reforma constituţională a Siriei, relatează agenţia de presă Sana.

3. Un copil din vestul Siriei, împuşcat din greşeală în cap de forţele loiale regimului

3. Un copil din vestul Siriei, împuşcat din greşeală în cap de forţele loiale regimului

„Nu am ales calea guvernului încăpăţânat"

În interviul dat „The Daily Telegraph", liderul de la Damasc a subliniat că „Siria este diferită, sub toate aspectele, de Egipt, Tunisia şi Yemen. Istoria este diferită. Politica este diferită". Liderul de la Damasc a explicat că el a răspuns diferit „Primăverii Arabe" faţă de alţi lideri arabi, care au fost alungaţi. „Noi nu am ales calea guvernului încăpăţânat", a mai spus el.

Faptele îl contrazic pe liderul de la Damasc. Revoltele din Siria urmează îndeaproape tiparul revoltelor din Libia. Opoziţia siriană a cerut Occidentului să intervină aşa cum a făcut-o contra forţelor lui Muammar Gaddafi şi şi-a format un Consiliu Naţional sirian la Istanbul, un fel de guvern în exil, ce aminteşte de Consiliul Naţional de Tranziţie libian.

4. Guvernul de la Damasc păstreze liniştea pe străzi cu tancuri

4. Guvernul de la Damasc păstreze liniştea pe străzi cu tancuri

Rebelii sirieni, găzduiţi în Turcia

Cum reprimarea sângeroasă a revoltelor - care, potrivit ONU, s-a soldat în şapte luni cu cel puţin 3.000 de morţi, dintre care 200 de copii - continuă, Bashar al-Assad este aspru criticat de Liga Arabă, care a cerut Damascului să pună capăt violenţelor, să elibereze deţinuţii politici şi să înceapă procesul de reformă.

5. Postul de televiziune sirian difuzează doar imagini cu manifestaţii de susţinere pentru preşedintele Bashar al-Assad

„Nu vedem niciun progres din partea Siriei. Niciuna dintre solicitările noastre nu a fost îndeplinită", a declarat secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, citat de ziarul egiptean „Al-Shorouk". Turcia, fostă aliată a Siriei, nu găzduieşte doar Consiliul Naţional al opoziţiei, ci şi forţe militare anti-al-Assad, relatează „New York Times". Sute de membri ai Armatei Siriene Libere, format în iulie din militari dezertori, organizează atacuri dintr-o tabără păzită de armata turcă, relatează publicaţia.

Oficialii de la Ankara se apără de reproşurile Damascului, spunând că armata turcă păzeşte tabăra de refugiaţi sirieni din motive umanitare. „Vom lupta până când regimul se va prăbuşi şi vom aduce din nou stabilitatea şi securitatea în Siria", a declarat colonelul al-As'aad, şeful Armatei Siriene Libere, într-un interviu. „New York Times" dezvăluie însă că interviul acordat de şeful Armatei Siriene Libere, colonelul Riad al-As'aad, a fost organizat de Ministerul de Externe de la Ankara. Colonelul însuşi este păzit de militari din armata turcă. Ba, mai mult, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a discutat luna trecută cu membri ai Consiliului Naţional sirian, au declarat surse citate de Reuters.

Iranul, discurs dual

Dar şi Iranul dă semne că se distanţează de Siria. Pe de-o parte, Gardienii Revoluţiei din Iran finanţează şi înarmează forţele de securitate ale lui Bashar al-Assad, iar pe de altă parte, Teheranul - chiar prin vocea preşedintelui Mahmud Ahmadinejad - critică reprimarea sângeroasă a protestelor, comentează cotidianul francez „Le Figaro". Preşedintele american Barack Obama a acuzat, în repetate rânduri, serviciile de informaţii siriene, precum şi trupele „Qods", unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, că ajută guvernul de la Damasc să reprime cu brutalitate manifestaţiile.

Interesele politice şi economice din regiune se schimbă. Rămâne însă tragedia oamenilor obişnuiţi din Siria, care cad victimă confruntărilor dintre opozanţi şi forţele loiale regimului. Chiar în timp ce al-Assad asigura că soldaţii săi nu trag decât asupra teroriştilor, în Siria au apărut imagini şocante cu un copil care a fost împuşcat de soldaţii regimului direct în cap, din greşeală. Proiectilul i-a rămas în tâmplă băieţelului din oraşul Homs (vestul Siriei) care nu pare să aibă mai mult de opt ani.

NATO asigură că nu intervine în Siria

O intervenţie militară a Alianţei Nord-Atlantice în Siria este total exclusă, a asigurat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen. „Nici nu se pune problema. Nu avem nicio intenţie de a interveni în Siria", a declarat Rasmussen.

5. Postul de televiziune sirian difuzează doar imagini cu manifestaţii de susţinere pentru preşedintele Bashar al-Assad
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite