Siria: Occidentul creşte presiunea, Rusia trimite o flotă de război tampon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO REUTERS: Regimul Bashar al-Assad şi-a scos, luni, suporterii în stradă
FOTO REUTERS: Regimul Bashar al-Assad şi-a scos, luni, suporterii în stradă

Zilele regimului sirian „sunt numerate" după votul Ligii Arabe de adoptare a unor sancţiuni economice severe, a afirmat luni ministrul de externe francez, Alain Juppe, admiţând că „lucrurile avansează lent" în direcţia opririi măsurilor de represiune a revoltelor.

„Lucrurile avansează lent, din nefericire, dar merg înainte pentru că Liga Arabă, care are o greutate considerabilă, va decide asupra unui număr de sancţiuni care vor izola şi mai mult regimul sirian. Zilele lui sunt numărate, este evident, în acest moment este totalmente izolat", a spus ministrul.

Liga Arabă a aprobat duminică implementarea unor sancţiuni economice dure împotriva Siriei, făcând astfel presiuni pentru stoparea violenţelor regimului lui Bashar al-Assad. Până acum Liga nu a sancţionat niciodată o ţară arabă.

Franţa insistă pentru instituirea unor coridoare umanitare

„Sper ca ideea coridoarelor umanitare să nu fie respinsă, pentru că reprezintă o necesitate. Am făcut-o în alte circumstanţe şi este singurul mod de a reduce pe termen scurt martiriul populaţiei", a spus Juppe.

El a subliniat că nu are cunoştinţe despre faptul că ONU ar fi respins această idee. „Este o cerinţă a Consiliului Naţional Sirian, nu sunt eu cel care a avut aceasta idée", a mai declarat şeful diplomaţiei franceze.

Sâmbătă, şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, a afirmat că 1,5 milioane de sirieni au nevoie de ajutor alimentar, însă a respins ideea coridoarelor umanitare.

FOTO REUTERS: Proteste ale sirienilor la adresa regimului Bashar al Assad

Portavionul rusesc Amiral Kuzneţov se înreaptă spre Siria

Rusia va trimite în 2012 o flotă de nave de război în Siria, oficial pentru o simplă escală, în timp ce tensiunile cresc între Moscova şi Occident asupra crizei din această ţară din Orientul Mijlociu, scrie cotidianul „Izvestia".

Navele, în frunte cu singurul portavion rus, Amiralul Kuzneţov, vor ancora în primăvara lui 2012 în portul Tartous, unde se află o bază navală rusească, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului Statului Major al Marinei ruse, citat de cotidianul rusesc.

Această bază, înfiinţată în epoca sovietică, serveşte mai ales întreţinerii şi aprovizionării navelor. Momentan, nicio navă nu se află acolo.
Portavionul cu zece avioane de vânătoare la bord nu va putea ancora în portul Tartous din cauza mărimii sale şi va rămâne astfel în larg.

Portavionul rusesc Amiral Kuzneţov

Purtătorul de cuvânt al Marinei a subliniat totuşi că proiectul de trimitere a navelor în Siria nu este legat de ciocnirile dintre forţele regimului Bashar al-Assad şi opoziţie.

Rusia refuză cu obstinaţie să se alăture Occidentului în condamnarea represiunii din Siria, care s-a soldat cu mai mult de 3 500 de morţi conform ONU, şi se opune în continuare oricăror sancţiuni împotriva Damascului.

Portavion american în coasta lui Bashar al-Assad

În zonă a fost trimis şi portavionul american George Bush, iar experţii nu exclud ca occidentalii să se pregătească o operaţiune militară împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Portavionul este capabil să poarte până la 70 de unităţi de tehnică militară, inclusiv 48 de avioane de vânătoare şi asalt. Portavionul însoţeşte grupul maritim militar de sprijin, din care face parte şi un distrugător.

Portavionul american George Bush

Maksim Minaev expert la Centrul de conjunctură politică de la Moscova crede că „este vorba despre pregătirea operaţiunii militare în Siria". „Aceste acţiuni ne amintesc despre o iniţiativă analogă, legată de concentrarea grupării maritime militare a NATO în apropierea Libiei. În general, scenariul se repetă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite