VIDEO Siria: Crucea Roşie a început evacuarea femeilor şi copiilor din Homs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunitatea internaţională cere încetarea focului între beligeranţi pentru a evacua răniţii
Comunitatea internaţională cere încetarea focului între beligeranţi pentru a evacua răniţii

Crucea Roşie a început, sâmbătă, să evacueze femeile şi copiii dintr-o parte a oraşului Homs din Siria, greu încercat de luptele dinte forţele guvernamentale siriene şi rebeli, potrivit BBC.

Ambulanţele siriene au începit mutarea persoanele din suburbia Baba Amr, greu încercată de bombardamente, în urma negocierilor care au avut loc vineri, în cadrul unei conferinţe internaţionlele asupra Siriei ce a avut loc, vineri, în Tunisia. Comunitatea internaţională a făcut presiuni pentru acordare de ajutor persoanelor rănite.

Printre persoanele care aşteaptă ajutor se află şi câţiva jurnalişti răniti, însă Comitetul International al Crucii Roşii a declarat că se doreşte evacuarea tuturor persoanelor afectate.

Crucea Roşie Internaţională şi Semiluna Roşie Arabă Siriană au reuşit, pentru prima dată, să evacueze şapte răniţi sirieni din acest cartier rebel bombardat intensiv de trei săptămâni.

„Trei ambulanţe care au intrat în Baba Amr au părăsit cartierul evacuând şapte victime siriene, iar negocierile continuă cu autorităţile şi cu opozanţii cu scopul de a încerca evacuarea tuturor persoanelor, fără excepţie, care au nevoie de îngrijiri de urgenţă", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii Internaţionale (CICR) la Damasc, Saleh Dabbakeh.

Jurnaliştii răniţi aşteaptă să fie şi ei avacuaţi


Dabbakeh a confirmat că cei patru jurnalişti occidentali sunt şi ei vizaţi de această evacuare. Americana Marie Colvin, reporter la Sunday Times, şi francezul Rémi Ochlik, fotoreporter la agenţia IP3 Press, au fost ucişi miercuri în cursul bombardării unei case transformate în centru de presă la Baba Amr.

Jurnalista franceză Edith Bouvier şi fotoreporterul independent britanic Paul Conroy au fost, de asemenea, răniţi în acest bombardament, amândoi lansând apeluri, în înregistrări video separate, să fie evacuaţi cât mai repede posibil din Homs .

Diplomaţi şi oficiali din cadrul CICR şi-au intensificat eforturile vineri în vederea unei evacuări din oraş a celor doi jurnalişti răniţi şi a cadavrelor celorlalţi doi jurnalişti ucişi în bombardamentele intensive de la Homs.

Ei încearcă să convingă rebelii, care deţin controlul asupra cartierului Baba Amr, unde se află jurnaliştii, dar mai ales autorităţile siriene, care resping orice responsabilitate în ceea ce s-a întâmplat cu aceşti reporteri intraţi clandestin în cartier, să înceteze focul cu scopul ca ei să efectueze această evacuare.

„Ambasadele Franţei, Marii Britanii şi Poloniei acţionează intens şi în strânsă colaborare cu scopul de a evacua din ţară răniţii şi cadavrele celor doi jurnalişti răniţi", a declarat vineri dimineaţa pentru AFP un diplomat sub protecţia anonimatului.

„Ambasada Poliniei este implicată în demersuri, deoarece jurnalista Marie Colvin, ucisă miercuri, este de naţionalitate americană, iar această ţară (Polonia) reprezintă interesele Statelor Unite de la închiderea ambasadei americane din Damasc din motive de securitate", a precizat diplomatul.

Conferinţa de la Tunis privind situaţia din Siria, la care au participat vineri reprezentanţi din peste 60 de state, s-a încheiat cu o declaraţie finală care îndeamană la încetarea violenţelor şi adoptarea de noi sancţiuni împotriva Damascului, informează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite