Siria: Președintele Bashar al-Assad se agață de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siria pune pe jar comunitatea internațională afirmând că nu va ezita să folosească arme chimice în cazul unei intervenții militare externe. Conflictul riscă să ia amploare.

Președintele sirian, Bashar al-Assad, continuă să se agațe de putere, iar regimul său nu a ezitat să amenințe cu folosirea armelor chimice în cazul unei intervenții militare străine. Purtătorul de cuvânt al ministerului sirian de Externe a respins propunerea Ligii Arabe de a media o plecare „sigură" de la putere a lui Assad și a declarat, luni, că Siria va utiliza armamentul chimic şi neconvenţional în caz de „agresiune străină". Acesta a precizat însă că „nicio armă chimică sau neconvenţională nu va fi utilizată împotriva cetăţenilor" sirieni, „oricare ar fi evoluția crizei".

Cu ochii pe Damasc

Reacțiile din partea comunității internaționale nu s-au lăsat așteptate. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a catalogat ameninţările Siriei drept „monstruoase", iar ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat că „este inacceptabil să evoci posibilitatea utilizării de arme chimice, oricare ar fi situaţia".

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat regimul preşedintelui sirian că va comite o „eroare tragică", pentru care va trebui să răspundă, în cazul în care va recurge la folosirea armelor chimice.

„Ţinând cont de stocul de arme chimice al regimului sirian, vrem ca Assad şi anturajul său să înţeleagă că lumea îi priveşte şi că vor trebui să răspundă în faţa comunităţii internaţionale şi a Statelor Unite în cazul în care vor face tragica eroare de a le utiliza", a declarat Barack Obama.

Rebelii sirieni susțin că regimul de la Damasc a transferat arme chimice către aeroporturile de la frontieră, însă nu au precizat despre care graniță este vorba. „Noi, în cadrul comandamentului comun al Armatei Siriene Libere (ASL), ştim perfect unde se află aceste arme", a afirmat ASL într-un comunicat.

„Potrivit informaţiilor noastre, regimul a început de mai multe luni să mute stocurile de arme de distrugere în masă (...) în scopul de a spori presiunea asupra regiunii şi asupra comunităţii internaţionale", care îi cere fără încetare Damascului să înceteze represiunea, adaugă rebelii.

Bombardamente la Alep

În acest timp, în teritoriu continuă violențele. Avioane ale Forţelor Aeriene siriene au bombardat cartiere situate în estul oraşului Alep, asupra căruia rebelii încearcă să preia controlul, transmite BBC, notând că este prima dată când regimul Assad utilizează avioane militare în acest scop.

În prezent, informațiile despre victime sunt tot mai greu de adunat și de verificat. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizație cu sediul la Londra, care furnizează date strânse de la militanți și martori, aproape 19.000 de persoane au murit în cele 16 luni de conflict, dintre care 1.261 numai săptămâna trecută. Cu toate acestea, Rusia continuă să se opună înlăturării lui Assad de la putere pe motiv că dacă președintele sirian va fi destituit în mod neconstituțional, Siria s-ar putea confrunta cu un război civil de durată.

„Ne temem că opoziţia şi actualul partid de guvernământ pur şi simplu vor schimba rolurile", a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Liderii sirieni şi opoziţia trebuie să găsească forţa pentru organizarea unui proces de negocieri şi pentru ajungerea la un compromis acceptabil pentru viitorul ţării", a subliniat Putin.

Pe de altă parte, opoziţia siriană s-a declarat dispusă să accepte ca o „personalitate a regimului" lui Bashar al-Assad să conducă ţara în perioada de tranziţie, transmite AFP.

„Suntem de acord cu plecarea lui Assad şi transferul puterii către o personalitate a regimului pentru o perioadă de tranziţie aşa cum s-a întâmplat în Yemen", a declarat Georges Sabra, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional Sirian, principala formaţiune a opoziţiei. „Acceptăm această iniţiativă întrucât prioritatea de azi este de a opri masacrul şi de a proteja civilii sirieni", a adăugat acesta.

Conflictul riscă să se extindă

Militarii israelieni din zona platoului Golan sunt în stare de alertă din cauza situației din Siria, după ce un obuz de mortier sirian a căzut în apropiere de graniţa cu Israelul.

Surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene au declarat pentru AFP că obuzul a fost lansat luni, în timpul luptelor între combatanţii rebeli şi armata siriană și, inițial, nu a fost clar dacă acesta a căzut în teritoriul israelian sau în cel sirian. „Militarii au fost trimişi rapid în zonă şi au constatat că acesta a căzut în teritoriul sirian, la 400 de metri de frontiera cu Israelul", au adăugat sursele citate.

Duminică, Israelul a anunţat că a depus o plângere la secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, din cauza infiltrării, la 19 iulie, a soldaţilor sirieni într-o zonă demilitarizată de pe platoul Golan.

La sfârșitul lunii iunie, un incident și mai grav a dus la tensionarea relațiilor dintre Siria și Turcia. Un avion de luptă turc a fost doborât de armata siriană în timp ce efectua o misiune de antrenament în spaţiul aerian de deasupra apelor internaţionale. NATO a condamnat în termeni duri incidentul, considerând acest act ca fiind „inacceptabil".

În ultimele zile, scrie presa turcă, autoritățile de la Ankara și-au întărit apărarea la granița cu Siria, iar rebelii sirieni au afirmat recent că au preluat controlul asupra a trei puncte-cheie de la frontieră. Regimul de la Damasc a acuzat Turcia, unde s-au refugiat mii de sirieni, că adăpostește rebeli și că îi sprijină pe militanții care luptă împotriva regimului Assad.

Pregătiți pentru evacuare

Uniunea Europeană este pregătită să evacueze cetăţenii europeni din Siria, via Cipru, în caz de necesitate. Totuși, anunță Comisia Europeană și Preşedinţia cipriotă a UE, deocamdată, prioritatea constă în acordarea de asistenţă umanitară refugiaţilor. „Ne pregătim să ajutăm cetăţenii statelor UE şi ai altor state care ar avea nevoie să părăsească Siria în cazul în care situaţia se va deteriora", a explicat ministrul cipriot de Interne, Eleni Mavrou. „Avem experienţa evacuărilor din Liban şi, mai recent, din Libia. O putem face din nou", a declarat comisarul european pentru Securitate, Cecilia Malmström.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite