Armata israeliană este în alertă. Un obuz de mortier sirian a căzut la 400 de metri de graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obuz de mortier lansat în timpul luptelor între combatanţii rebeli şi armata siriană a căzut luni la câteva sute de metri de frontiera cu Israelul, pe platoul Golan, au declarat pentru AFP surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene.

„Din cauza zgomotului provocat de obuz, nu era clar la început dacă acesta a căzut în teritoriul israelian sau sirian", au declarat aceste surse israeliene, notează Mediafax.

„Militarii au fost trimişi rapid în zonă şi au constatat că acesta a căzut în teritoriul sirian, la 400 de metri de frontiera cu Israelul", au adăugat sursele citate.

Starea de alertă a armatei israeliene rămâne „foarte ridicată" pe platoul Golan din cauza situaţiei din Siria, au precizat acestea.

Duminică, Israelul a anunţat că a depus o plângere la secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, din cauza infiltrării, la 19 iulie, a soldaţilor sirieni într-o zonă demilitarizată de pe platoul Golan.

Potrivit Israelului, această infiltrare în zona de separare dintre armatele siriană şi israeliană în virtutea unui acord încheiat în 1974 s-a produs în timpul luptelor între soldaţii sirieni şi insurgenţi, în apropiere de satul sirian Jubata Al Khashab.

În pofida ocupării şi anexării de către Israel a unei părţi din Golan, care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, Israelul şi Siria nu au cunoscut confruntări importante de la încheierea războiului israeliano-arab din octombrie 1973.

Zona demilitarizată, cu o lăţime de trei până la şase kilometri, este sub responsabilitatea Forţei ONU de Observare a Dezangajării (UNDOF) pe platoul Golan.

În ultimele zile, oficialii israelieni au afirmat că vor face totul pentru a împiedica un transfer al armelor chimice, rachetelor şi sistemelor de apărare antiaeriană ale regimului sirian către mişcarea libaneză Hezbollah.

Pe de altă parte, rebelii sirieni au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a transferat arme chimice către aeroporturile de la frontieră, la o zi după ce Damascul a ameninţat că va folosi aceste arme în caz de „agresiune externă".

„Noi, în cadrul comandamentului comun al Armatei Siriene Libere (ASL), ştim perfect unde se află aceste arme", a afirmat marţi ASL într-un comunicat.

Regimul sirian a recunoscut luni pentru prima dată că deţine arme chimice şi a ameninţat că le va folosi în cazul unei intervenţii militare occidentale, dar niciodată împotriva populaţiei sale.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că va comite o „eroare tragică", pentru care va trebui să răspundă, în cazul în care va recurge la folosirea armelor chimice.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite