UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a autorizat zona de interdicţie aeriană deasupra Libiei / Gaddafi nu mai vrea să atace Benghazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul american la Organizaţia Naţiunilor Unite, Susan Rice, a declarat că Washingtonul doreşte o rezoluţie care să permită o intervenţie militară în Libia împotriva trupelor loiale colonelului Muammar Gaddafi.

UPDATE 4.00 Gaddafi îşi schimbă tactica şi nu mai vrea să atace Benghazi. Motivul este că se aşteaptă un exod umanitar.

UPDATE 2.50 Regimul libian se declară pregătit pentru un armistiţiu cu rebelii

La scurt timp de la aprobarea unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU ce autorizează "toate măsurile necesare" pentru a-i proteja pe civili şi a impune un armistiţiu armatei libiene, Libia a afirmat că este pregătită pentru un armistiţiu cu rebelii.

UPDATE 1.15 Organizaţia Naţiunilor Unite a autorizat acţiunile militare de combatere a lui Muammar Gaddafi joi, după ce liderul libian  a ameninţat să ia cu asalt bastionul rebel din Benghazi în această noapte, neavând de gând "să arate milă".

"Vom intra din casă în casă, din cameră în cameră", a spus acesta într-un discurs la radio, potrivit Reuters.

Televiziunea Al Jazeera a arătat imagini cu sute de protestatari anti-Gaddafi, din Benghazi, bucurându-se de decizia luată de Consiliu de Securitate. Focuri de artificii au izbucnit deasupra oraşului.

Rezolutia lasă cale liberă aliaţilor pentru lovituri aeriene împotriva obiectivelor militare libiene.

Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat în favoarea rezoluţiei, în timp ce Rusia, China şi Germania s-au abţinut. Nu au existat voturi împotriva rezoluţiei.

Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie de aprobare a unei zone de excludere aviatică în Libia  pentru a opri trupele guvernamentale, aflate în prezent la 100 km de Benghazi. De asemenea, a autorizat "toate măsurile necesare" - un cod pentru acţiunile militare - pentru a proteja civilii împotriva forţelor lui Gaddafi.

UPDATE 00.30 Consiliul de Securitate al ONU a autorizat zona de interdicţie aeriană deasupra Libiei. Vor fi luate "toate măsurile necesare" pentru a proteja civilii, potrivit Reuters.

UPDATE 22.10 Consiliul de Securitate al ONU se va întruni la New York pentru a lua o hotărâre privind măsurile pe care le pot aplica în Libia. Ţările occidentale doresc o zonă interzisă zborului, pentru a opri înaintarea forţelor loiale ale liderului libian Muammar Gaddafi, potrivit BBC.

Citiţi şi: Gaddafi are depozite de "zeci de miliarde" de dolari în Libia

Trupele guvernamentale au lansat primele raiduri aeriene împotriva rebelilor din Benghazi, potrivit unor martori oculari citaţi de BBC News. Potrivit unui purtător de cuvânt al rebelilor, avioanele guvernamentale au bombardat aeroportul situat la periferia oraşului.

Nu se ştie deocamdată numărul trupelor guvernamentale angajate în atacul asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Libia.

Rebelii libieni din Bengazii au declarat că au doborât două avioane ale forţelor guvernamentale care încercau să bombardeze oraşul, relatează AFP. De asemenea, opoziţia a negat că a pierdut oraşul Misrata, situat la aproximativ 200 de kilometri est de Tripoli. Informaţia a apărut pe un post de televiziune libian.

Informaţii contradictorii vin, însă, din partea Departamentului de stat american, care declară că trupele lui Gaddafi deţin din ce în ce mai mult control în Libia, avansând spre Benghazi, fieful rebelilor, Potrivit lui William Burns, directorul politic al Departamentului de Stat, forţele libiene loiale regimului colonelului Muammar Kadhafi se aflau joi la 160 de kilometri de Benghazi.

În acest context, Uniunea Europeană a cerut joi comunităţii internaţionale să se pregătească pentru un exod masiv al libienilor.

În timp ce secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, acuză trupele guvernamentale de crime împotriva umanităţii, armata libiană a anunţat suspendarea, începând de duminică, a operaţiunilor sale militare împotriva insurecţiei, pentru a le oferi "teroriştilor" şansa de a depune armele şi de a profita de o graţiere, potrivit agenţiei libiene Jana, citată de AFP.

Raidurile aeriene împotriva rebelilor au loc în contextul discuţiilor în cadrul Consiliului de Securitate a ONU asupra adoptării unei rezoluţii care să permită unei alianţe internaţionale să intervină cu forţe militare în Libia.

Potrivit ambasadorului american la Organizaţia Naţiunilor Unite, Susan Rice, instituirea unei aşa numite "no-fly zone" (crearea unei zone de excluziune aeriană pentru a preîntâmpina astfel un atac împotriva populaţiei civile din partea guvernului, n.r) nu este suficientă. SUA doresc să intervină în Libia prin raiduri aeriene împotriva tancurilor trupelor guvernamentale.

"Trebuie să fim pregătiţi să luăm măsuri, care pot include şi instaurarea unei zone de excluziune aeriană, dar care nu se vor opri aici, din cauza evoluţiei situaţiei de pe teren. Instaurarea unei astfel de interdicţii are efecte limitate, deoarece nu poate asigura protecţia civililor împotriva unor ameninţări imediate", a declarat Susan Rice.

Un diplomat din cadrul Consiliului de Securitate al ONU a declarat, pentru The Guardian, că Rice a propus ca rezoluţia, care va fi supusă la vot joi, să prevadă şi posibilitatea unor intervenţii militare, fie că este vorba de raiduri aeriene, trupe sau nave de război.

SUA s-au opus până acum ideii unei intervenţii militare în Libia, în condiţiile în care sunt angajate de ani buni în două conflicte în state musulmane, respectiv Irak şi Afganistan. Acum, însă, Washingtonul şi-a schimbat poziţie. Insistă, însă, ca o eventuală intervenţie militară în Libia să fie autorizată de Consiliul de Securitate al ONU şi să ia forma ueni alianţe internaţionale, care să includă şi statele arabe.

În timp ce Pentagonul consideră că până şi instituirea unei zone de excludere aeriană va înseamna râzboi, secretarul de stat Hillary Clinton a declarat că o astfel de măsură are suportul Ligii Arabe.

Ibrahim Dabbashi, unul dintre reprezentanţii Libiei la ONU, care susţine opoziţia, a declarat că este de aşteptat ca o rezoluţie privind instituirea unei no-fly zone în Libia să fie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU, precizând că este destul de probabil ca documentul să prevadă şi posibilitatea efectuării de raiduri aeriene împotriva trupelor guvernamentale. Dabbashi,a mai adăugat că cinci state arabe susţin necesitatea unei astfel de rezoluţii.

Votul privind rezoluţia va avea loc în această după amiază. China şi Rusia, state cu drept de veto, ar putea vota împotrivă.

Liderul libian Muammar Gaddafi a avertizat miercuri că dacă Vestul va ataca Libia îşi va alia forţele cu al - Qaida "într-un război sfânt". "Dacă ei (Occidentul) se vor comporta cu noi aşa cum au făcut în Irak, Libia va părăsi alianţa internaţională împotriva terorismului. (...) Ne vom alia atunci cu al-Qaida şi vom declara un război Sfânt", a mai spus Gaddafi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite