VIDEO Protestele din Siria iau o turnură violentă: cel puţin 24 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proteste violente au erupt vineri în Siria, unde cel puţin 24 de persoane au fost ucise în apropierea oraşului Daraa, iar un băiat a fost omorât în Latakia, informează CNN.

15 persoane au fost împuşcate mortal în timp ce se îndreptau spre Daraa, iar alte 9 au fost ucise când forţele de ordine au deschis fosul asupra demostranţilor adunaţi în piaţa centrală a oraşului, a declarat Wissam Tarif, un activist pentru drepturile omului, citat de CNN.

Un băiat în vârstă de 13 ani a fost ucis în bătaie de forţele de ordine care încercau să înăbuşe o demonstraţie în Latakia.

"Mii de oameni s-au strâns în piaţă şi s-au îndreptat spre clădirea guvernatorului din Danaa. Protestatarii au ars o fotografie a preşedintelui Bashar al-Assad, şi au dărâmat o statuie de-a lui Hafez al-Assad (tatăl actualului preşedinte, care a condus Siria timp de trei decenii, până în 2000, n.r)", a declarat un martor ocular care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

"După aceea bărbaţi înarmaţi au apărut pe acoperişul clubului ofiţerilor, clădire situată visavis de biroul guvernatorului, şi au început să tragă în mulţime", a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al guvernului declarase anterior că împotriva manifestanţilor nu vor fi folosite gloanţe reale.

Potrivit mai multor activişti, numărul celor care au ieşit în stradă se apropie de 100.000 de persoane.

De la începutul protestelor în Libia, Guvernul a anunţat mai multe măsuri menite să răspundă solicitărilor oamenilor din stradă, precum scăderea taxelor, creşterea salariilor bugetarilor cu 1.500 lire siriene, circa 32,6 dolari americani. De asemenea, regimul de la Damasc s-a angajat să acorde mai multe libertăţi, să lupte împotriva corupţiei şi să ajute la crearea unor noi locuri de muncă.

În Siria starea de urgenţă este în vigoare din 1963, oferind autorităţilor dreptul de a face arestări şi de a încălca drepturile garantate de constituţie.

În ciuda amplelor proteste care au avut loc în mai multe oraşe, televiziunea de stat a prezentat imagini de la un mitinguri proguvernamentale din Aleppo şi Damasc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite