Primul ministru al Hamas îl critică pe liderul palestinian pentru remarci la televiziunea israeliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas FOTO: Reuters
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas FOTO: Reuters

Primul ministru al mişcării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza, l-a criticat vineri pe preşedintele palestinian pentru comentarii făcute în mass-media israeliană, susţinând că acestea contrazic cererile teritoriale palestiniene exprimate de mult timp, informează Associated Press.

Ismail Haniyeh a declarat că remarcile lui Mahmoud Abbas, difuzate de Canalul 2 israelian, sunt "extrem de periculoase", notează Agerpres.

Abbas, care a vorbit despre frontierele unui viitor stat palestinian, a afirmat că Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est sunt Palestina, iar restul este Israel.

El a mai spus că în timp ce ar dori să-şi vadă locul de naştere - Safed, acum un oraş în nordul Israelului - nu ar mai vrea să trăiască acolo.

"Sunt un refugiat, dar eu trăiesc în Ramallah. Eu cred că Cisiordania şi Gaza sunt Palestina. Iar celelalte părţi sunt Israelul", a afirmat Abbas. "Aş vrea să văd Safed. E dreptul meu să-l vad, dar nu pentru a trăi acolo", a adăugat el.

Oficiali palestinieni nu au răspuns la apeluri pentru a comenta. Dar remarcile lui Abbas nu reflectă poziţia oficială palestiniană de a ajunge la un acord în care refugiaţii vor primi o compensaţie în timp ce un mic număr va primi permisiunea de a se înapoia.

Mişcarea militantă islamistă Hamas, alături de mulţi alţi palestinieni consideră că remarcile lui Abbas sugerează că milioane de refugiaţi şi descendenţii lor nu se vor întoarce în locurile pe care le-au părăsit în războaiele cu Israelul.

"Nu este posibil pentru nicio persoană, indiferent cine este... să renunţe la teritoriul palestinian sau la dreptul de a ne întoarce la casele noastre de unde am fost forţaţi să plecăm", a afirmat liderul Hamas al Gazei Ismail Haniyeh.

Soarta refugiaţilor ce au fugit sau au fost forţaţi să-şi lase casele în urma creării Israelului în 1948 este una dintre chestiunile cele mai emoţionale din inima conflictului israelo-palestinian, notează AP.

Problema refugiaţilor a fost un mare obstacol în negocierile de pace. Israelul afirmă că intrarea lor ar fi o sinucidere demografică şi se aşteaptă ca refugiaţii să fie luaţi în grija unui viitor stat palestinian. Israelul a absorbit un mare număr de refugiaţi evrei de-a lungul deceniilor, inclusiv cei care au fugit din ţări arabe în 1948 şi 1967.

Nimer Hammad, un consilier al preşedintelui palestinian, a declarat că Abbas a fost "realist".

"El ştie că nu poate aduce înapoi în Israel cinci milioane şi jumătate de refugiaţi palestinieni", a spus Hammad.

În timpul interviului său, Abbas a promis de asemenea că va preveni o altă revoltă palestiniană violentă, Intifada, ca cea din ultimul deceniu.

Comentariile intervin în timp ce Abbas se pregăteşte pentru o vizită la Naţiunile Unite la sfârşitul acestei luni, unde va căuta să obţină un statut de observator superior pentru palestinieni la ONU.

Palestinienii cred că votul asupra acestei chestiuni va forţa Israelul să se retragă de pe poziţiile sale actuale pe liniile deţinute înainte de războiul din 1967 sau se va confrunta cu acţiuni legale internaţionale. Israelul afirmă în schimb că doar negocierile vor putea stabili graniţele dintre el şi orice viitoare Palestină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite