O jurnalistă a fost ucisă şi alţi trei reporteri au dispărut, în Alep

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insurgenţa din Siria continuă de mai bine de un an
Insurgenţa din Siria continuă de mai bine de un an

O jurnalistă japoneză a fost ucisă în oraşul sirian Alep şi alţi trei reporteri sunt daţi dispăruţi, informează Reuters.

Jurnalista a fost omorâtă în cartierul Suleimaniya, din Alep, zonă zguduită de conflicte violente, conform observatorului sirian pentru Drepturile Omului.

UPDATE 03:10 Ministerul de Externe japonez a confirmat marţi dimineaţa moartea unei jurmaliste japoneze care relata luptele din oraşul sirian Alep, potrivit AFP.

"Am primit confirmarea că este vorba despre Mika Yamamoto", în vârstă de 45 de ani, potrivit unui oficial al Ministerului japonez de Externe. Un bărbat care o însoţea a identificat cadavrul, a adăugat oficialul.

Agenţia de presă Kyodo a susţinut anterior că ambasada Japoniei în Siria, aflată în acest moment în Iordania, confirmase anterior decesul jurnalistei Mika Yamamoto. Nici oficialul şi nici agenţia de presă nu au precizat numele angajatorului jurnalistei.

Citat de Kyodo, un angajat al unui hotel din oraşul turc Kilis, de la frontiera siriană, a susţinut că doi japonezi, un bărbat şi o femeie, au părăsit clădirea luni dimineaţă afirmând că vor merge în Siria. Potrivit angajatului, ei şi-au lăsat bagajele la hotel.

Potrivit primelor informaţii trimise de către militanţi sirieni prin intermediul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), jurnalista japoneză a fost rănită grav luni în timp ce relata confruntările dintr-un cartier al oraşului Alep.

"Ea a fost rănită grav luni în timp ce relata confruntările din Sleimane al-Halabi care durează de duminică. Am transportat-o la un spital, dar a murit din cauza rănilor", a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedintele OSDO. "Cel mai probabil a fost rănită de un proiectil".

De asemenea, în Alep au mai dispărut un ziarist libanez, unul turc şi un altul din lumea arabă, a cărui naţionalitate exactă nu se cunoaşte deocamdată.

Rahmane nu a dat nici un detaliu despre reporterii declaraţi dispăruţi. "Un lucru foarte pericolus în acest conflict este că fiecare dintre părţile implicate o învinuieşte pe cealaltă", ceea ce ar sta la originea uciderii jurnaliştilor.

Pe site-ul YouTube apare o înregistrare cu trupul rănit al unei femei, despre care se spune că ar fi jurnalista japoneză, întins într-o salon de spital. Lângă femeie, stă un bărbat asiatic care pare că cere ajutorul medicilor.

Ministrul de Externe japonez a declarat că încearcă să obţină mai multe informaţii despre cazul jurnalistei, pentru a putea confirma sau infirma zvonurile legate de moartea ei.

Dacă se confirmă, acesta ar fi cel de-al patrulea deces al unui reporter străin în timpul confruntărilor din Siria, care au început în martie 2011.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite