ONU: Noul plan al Iranului este "inacceptabil"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Susan Rice, a declarat ieri că planul iranian privind construirea a zece noi uzine de îmbogăţire a uraniului este "inacceptabil" şi prin el Iranul se izolează şi mai mult de comunitatea internaţională, relatează BBC.

Guvernul lui Mahmoud Ahmadinejad şi-a exprimat duminică intenţia de a extinde programul nuclear, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat vineri o rezoluţie de condamnare a Iranului pentru programul său nuclear controversat, relatează Agerpres.

Ideea "este complet nepotrivită şi izolează şi mai mult Iranul de comunitatea internaţională", a dat asigurări Susan Rice, care a ameninţat că ţara sa va accentua "presiunile" dacă Teheranul nu va ajunge la un acord cu puterile occidentale.

Ministrul afacerilor externe al Franţei, Bernard Kouchner, s-a declarat "îngrijorat" de planul guvernului de la Teheran, estimând drept infantil comportamentul acestuia.

Şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, a menţionat la rândul său posibilitatea unor "noi sancţiuni" contra Iranului "dacă acesta va continua să respingă mâna întinsă de comunitatea internaţională".

Întrebat în legătură cu posibilitatea unei acţiuni militare la adresa Iranului, ambasadorul Israelului în Marea Britanie, Ron Prosor, a declarat pentru BBC că "toate opţiunile sunt pe masă!".

Sancţiunile ONU restrâng vânzarea de bunuri sau tehnologie care ar putea facilita îmbogăţirea uraniului de către Iran. De aceea, Ali Akbar Salehi, responsabil cu programul nuclear iranian, a acuzat ţările occidentale că au provocat lansarea acestui plan de construire a mai multor uzine precum cea existentă la Natanz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite