Noul sistem de apărare antirachetă al Israelului va fi instalat în curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul va instala, în noiembrie, la graniţa cu Fâşia Gaza, noul sistem de apărare antirachetă Iron Dome, în vederea contracarării ameninţării atacurilor cu rachete din Fâşia Gaza şi Liban.

Interceptorul Iron Dome, alături de forţele aeriene şi sistemele de apărare antiaeriană, a reuşit să anihileze numeroase ameninţări, se arată într-un comunicat al armatei israeliene.

Primele două baterii vor deveni operaţionale în noiembrie 2010, iar Ministerul Apărării va comanda în curând altele, precizează comunicatul.

Iron Dome a fost creat pentru a intercepta rachetele cu rază scurtă de acţiune şi obuzele de artilerie, de tipul celor lansate în ultimii ani de mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi gruparea palestiniană Hamas.

Noul sistem urmează să fie instalat, într-o primă etapă, de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza, teritoriu controlat de islamiştii din Hamas.

Armata israeliană a declanşat, la sfârşitul lui 2008, o ofensivă de 22 de zile pentru a pune capăt tirurilor aproape zilnice cu rachete artizanale lansate din Gaza către sudul Israelului. De atunci, numărul acestor tiruri s-a redus semnificativ, în urma unui armistiţiu anunţat de Hamas.

Sistemul are capacitatea de a intercepta simultan mai multe proiectile şi de a le identifica pe cele care nu pot ajunge pe teritoriul israelian.

Într-o a doua etapă, Iron Dome urmează să fie instalat la frontiera dintre Israel şi Liban unde, potrivit estimărilor făcute de serviciile de informaţii militare israeliene, Hezbollah ar fi depozitat un arsenal de 40.000 de rachete.

În timpul celui de-al doilea război din Liban, în vara anului 2006, combatanţii şiiţi din Hezbollah au lansat circa 4.000 de rachete asupra zonei de nord a Israelului, obligând un milion de israelieni să recurgă la adăposturi sau să se îndrepte către sudul ţării.

Vom lua măsuri active pentru ca bateriile să fie amplasate pe teren cât mai repede posibil, a declarat ministrul Apărării, Ehud Barack, care a precizat că reţeaua va include şi un al treilea sistem, care urmează să fie dezvoltat în următorii ani şi care va avea capacitatea de a intercepta rachete cu rază medie de acţiune.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Congresului, în luna mai, să deblocheze 205 milioane de dolari pentru sistemul israelian, suma adăugându-se unui ajutor militar american în valoare de trei miliarde de dolari acordat anual Israelului.

În octombrie şi noiembrie 2009, Statele Unite şi Israelul au desfăşurat manevre militare comune pentru testarea unor sisteme antirachetă prezentate drept unele dintre cele mai avansate din lume.

Iron Dome urmează să fie integrat într-o reţea defensivă care include şi baterii de rachete antirachetă israeliene Hetz, care au capacitatea de a distruge proiectile balistice cu rază lungă de acţiune lansate din Liban, Siria sau Iran.

Criticii sunt de părere că sistemul este depăşit din punct de vedere tehnologic şi foarte costisitor, fără a fi fiabil în proporţie de 100 %.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite