VIDEO / UPDATE / Herta Müller a primit la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură pe 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herta Muller
Herta Muller

După ce lui Barack Obama i-a fost înmânat Premiul Nobel pentru Pace, în ceremonia de la Oslo, scriitoarea germană de origine română Herta Müller a primit, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură pe 2009, în cadrul unei ceremonii unde au fost onoraţi majoritatea laureaţilor, de regele Carl al XVI-lea al Suediei.

Citiţi aici discursul Hertei Muller din ziua decernării premiului Nobel pentru Literatură pe 2009

Fragment din discursul scriitoarei Herta Muller:

"Niciun alt obiect din casa, nici chiar noi înşine, n-a fost vreodată la fel de important pentru noi ca batista. Utilizările sale au fost universale: ştergerea nasului, sângerări nazale, mâna, cotul sau a genunchiului lovite, plâns, sau a muşca din ea pentru a suprima plânsul.

O batistă rece, umedă pusă pe frunte pentru dureri de cap. Legată de la cele patru colţuri îţi proteja capul împotriva arsurilor solare sau a ploii. Dacă trebuia să-ţi aminteşti ceva îi făceai un nod pentru a-ţi împrospăta memorie. Pentru a căra plase grele, o înfăşurai pe mână ca să nu te doară. Când trenul pleca din gară, o fluturai în semn de la revedere. Şi întrucât cuvântul pentru "lacrimă" în dialectul nostru din Banat suna precum cuvântul românesc pentru "tren", scârţâitul vagoanelor pe şine îmi suna întotdeauna ca un plânset.

În sat, dacă cineva murea, imediat oamenii legau o batistă în jurul bărbiei sale, astfel încât gura lui să rămână închisă atunci când rigor mortis îi fixa muşchii feţei. La oraş, în cazul în care o persoană deceda pe strada, un trecător îi acoperea faţa cu o batistă, astfel încât batista devenea primul loc de pace pentru acel om mort. "

Urmăriţi Ceremonia de decernare a premiilor Nobel LIVE

În aplauzele întregii audienţe, care s-a ridicat în picioare când Hertei Müller i-a fost înmânată prestigioasa distincţie, scriitoarea a făcut o plecăciune în faţa tuturor.

În afara medaliei şi a diplomei înmânate joi laureaţilor, Academia Suedeză îi va premia pe laureaţi cu câte 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro).

Pe 8 octombrie, Academia Suediei a anunţat că scriitoarea germană de origine română Herta Müller este laureata premiului Nobel pentru literatură 2009. Aceasta a fost recompensată pentru onestitatea prozei în care descrie un peisaj al dezrădăcinării.

Herta Müller este al treilea laureat al premiului Nobel de origine română, după savantul George Emil Palade şi militantul anti-nazist Elie Wiesel. Toţi trei au fost propuşi pentru Nobel de statele adoptive în care şi-au exprimat crezul profesional.

Laureata premiului Nobel pentru literatură în 2009, Herta Müller, a spus, în discursul ţinut luni la Academia Suedeză, că a început să scrie atunci când nu mai era posibil să folosească viul grai pentru a descrie evenimentele mizerabile din România sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, desfăşurată la Stockholm Concert Hall, au fost premiaţi Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz şi Ada E. Yonath, câştigătorii Nobelului pe 2009 pentru Chimie, Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson, pentru Ştiinţe Economice, Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak, pentru Medicină, şi Willard S. Boyle, Charles K. Kao şi George E. Smith, pentru Fizică.

UPDATE

Preşedintele american Barack Obama a acceptat joi "cu profundă gratitudine şi umilinţă" Premiul Nobel pentru Pace, constând într-o medalie de aur, o diplomă şi un cec de 1,4 milioane de dolari, în cadrul ceremoniei organizate în capitala norvegiană, relatează Reuters.

Războiul este uneori necesar şi justificat, a declarat preşedintele american Barack Obama, în discursul de primire a Premiului Nobel pentru Pace, potrivit AP.

Liderul de la Casa Albă a recunoscut că numeroşi oameni consideră că nu a făcut suficiente lucruri pentru a merita acest premiu, amintind că a dispus recent suplimentarea numărului de trupe americane din Afganistan cu 30.000 de militari.

Oamenii trebuie să accepte adevărul dur că violenţa nu poate fi eradicată, iar naţiunile trebuie câteodată să poarte războaie pentru a-şi proteja cetăţenii de regimurile rele sau de grupările teroriste, a afirmat preşedintele american.

O mişcare nonviolentă nu ar fi putut să oprească armatele lui Hitler, iar negocierile nu-i pot convinge pe liderii Al-Qaida să depună armele, a declarat Obama, precizând că a accepta acest lucru nu este un apel la cinism, ci o recunoaştere a imperfecţiunilor omului.

Liderul american a spus că nonviolenţa practicată de lideri precum Gandhi sau reverendul Martin Luther King Jr. ar trebui să reprezinte o forţă călăuzitoare, precizând însă că pacifismul acestora nu ar fi putut fi aplicabil sau chiar posibil în orice circumstanţă.

UPDATE

Obama a declarat, într-o conferinţă de presă înainte de ceremonie, că alţi candidaţi ar putea fi "mai calificaţi" decât el pentru a primi premiul Nobel pentru Pace, făcând aluzie la criticile potrivit cărora acordarea premiului a fost prematură.

Liderul american a dat asigurări că obiectivul său nu este câştigarea unui concurs de popularitate, ci acela de a promova interesele ţării sale.

Obama a precizat că obţinerea premiului reprezintă un stimulent pentru a se implica în continuare în chestiuni importante pentru SUA, dar şi pentru a încerca să obţină pace şi securitate durabile în lume. Printre priorităţile enunţate de Obama se numără luptă împotriva proliferării nucleare, schimbarea climatică şi stabilizarea situaţiei din Afganistan.

Barack Obama a declarat, referitor la decizia luată săptămâna trecută de a trimite alţi 30.000 de soldaţi în Afganistan, că "nu este nimic ambiguu" în ceea ce priveşte data fixată pentru retragerea trupelor nord-americane din acestă ţară, respectiv iulie 2011.

Din iulie 2011 vom începe să transferăm responsabilităţile poporului afgan şi forţelor de securitate afgane. Nu am nicun dubiu în legătură cu acest subiect. Vom începe tranziţia în iulie 2011, a afirmat Obama.

Primul ministru norvegian a arătat că obţinerea Premiului Nobel de către Obama este "binemeritată şi importantă": Nu pot să mă gândesc la o altă persoană care a făcut mai mult pentru pace pe durata acestui an, a declarat Stoltenberg.

Premiul i-a fost înmânat lui Barack Obama în octombrie pentru "eforturi extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi cooperării între popoare", potrivit BBC.

Barack Obama este al treilea preşedinte, alături de Theodore Roosevelt şi Woodrow Wilson, care a primit înalta distincţie în timpul exercitării funcţiei de lider al Statelor Unite ale Americii. Un al patrulea preşedinte, Jimmy Carter, a fost onorat cu premiul Nobel pentru Pace la două decenii după sfârşitul mandatului. Alte personalităţi importante cărora li s-a decernat Premiul Nobel au fost Nelson Mandela, Martin Luther King Jr. şi Maica Thereza.

Obama urmează să se întâlnească cu primul ministru al Norvegiei Jens Stoltenberg şi cu familia regală a ţării nordice, înainte de a i se înmâna medalia în cadrul unei ceremonii programate să înceapă la ora 12.00 GMT.

Mulţi nu au fost de acord cu recunoaşterea eforturilor pentru pace ale actualului preşedinte american, dat fiind că mandatul său este abia la început, iar eforturile sale rămân abia de acum înainte să dea rezultatele scontate.

Pe de altă parte, laureatul premiului Nobel pentru Pace a decis de curând suplimentarea cu 30.000 a numărului de soldaţi americani pe frontul de luptă din Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite