Liderul iranian: “Există stocuri cu 20.000 de bombe, iar americanii se tem de încă două?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iran este pregătit să reia negocierile privind programul său nuclear, dar a subliniat că doreşte ca Occidentul să renunţe la atitudinea sfidătoare şi să includă în discuţii şi "ţările prietenoase".

În prima conferinţă de la aprobarea noilor sancţiuni ale Congresului american, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a respins afirmaţiile CIA, conform cărora Iranul ar avea suficient uraniu slab îmbogăţit pentru două arme nucleare.

 "Chiar atât de mult se tem de două bombe? Există stocuri cu 20.000 de bombe şi se tem de posibilitatea existenţei altor două? Acest lucru este cu adevărat uimitor. Noi am mai spus că bombele atomice aparţin guvernelor retardate din punct de vedere politic, celor cărora le lipseşte logica. Care este utilitatea acestor bombe?", s-a întrebat liderul iranian, citat de Reuters.

 Republica islamică a anunţat că a început procesul de îmbogăţire a uraniului la 20% în luna februarie, în scopuri pur paşnice, precum energia electrică şi medicină.

 Teheran nu a purtat discuţii constructive cu Occidentul încă din Octombrie anul trecut, când a refuzat propunerea de a da uraniu slab îmbogăţit la schimb cu materiale necesare alimentării reactorului de cercetare medicală.

 Înainte de a relua negocierile, Ahmadinejad a făcut un apel către schimbarea atitudinii marilor puteri în ceea ce priveşte presupusul arsenal nuclear, poziţia lor privind dezarmarea nucleară la nivel mondial şi dacă vin la negocieri în calitate de prieten sau duşman al  Iranului.

 "Ţările independente, care cred în justiţie şi respect, ar trebui să se alăture viitoarelor discuţii", a menţional preşedintele iranian, referindu-se probabil la Turcia şi Brazilia, care au votat împotriva sancţiunilor.

 Referindu-se la sancţiunile recente votate de Congresul american, împotriva Iranului, Ahmadinejad a spus că, de fapt, americanii se sancţionează singuri.

 "SUA nu au relaţii economice cu Iran de peste 30 de ani, aşa că pe cine vor ele să sancţioneze? Sunt nefericite de relaţiile economice înfloritoare ale Iranului cu alte ţări. Prin urmare, se sancţionează singure", a explicat liderul iranian.

 "Dacă fac cea mai mică greşeală, vom răspunde cu aceeaşi monedă", a ţinut să precizeze Ahmadinejad, fără a oferi detalii.

 


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite