Japonezii au golit rapid, din solidaritate, tarabele cu legume şi fructe din apropiere de Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonezii au golit, într-o piaţă din Tokyo, tarabele cu legume şi fructe recoltate de pe o rază de 50 de kilometri de centrala nucleară din Fukushima pentru a-i sprijini pe agricultorii niponi afectaţi de criza nucleară, relatează AFP.

Municipalitatea din Iwaki a organizat marţi o piaţă temporară, instalată lângă o staţie de metrou din centrul capitalei nipone, pentru a-i susţine pe agricultorii afectaţi de criza nucleară declanşată după seismul şi tsunami de acum o lună.

"Produsele agricole au fost cumpărate într-o oră şi a trebuit să oprim vânzarea", a subliniat Hiroyuki Watanabe, responsabil al municipalităţii din Iwaki.

Reprezentantul a dat asigurări că toate legumele şi fructele  au fost testate pentru a demonstra că nu sunt radioactive.

"Cred că legumele de la Fukushima sunt sigure şi voi continua să le cumpăr fără să ezit" a declarat Asuka Tajima, după ce a cumpărat roşii.

O altă japoneză în vârstă de 25 de ani, Reira Shimada, a admis că este "un pic îngrijorată", dar a subliniat că "fermierii au pus foarte mult suflet în cultivarea acestor legume".  Astfel, ea i-a dat să guste din ele şi fetiţei sale în vârstă de un an.

Piaţa a fost vizitată şi de către purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, care a degustat "căpşuni şi roşii". "Sunt foarte bune!",  a exclamat oficialul, îndemnându-i apoi pe japonezi prezenţi: "Mâncaţi, vă rog! Nu există la vânzare decât produse sănătoase".

Guvernul nipon a ridicat recent interdicţia de vânzare anunţată în martie pentru unele legume din patru prefecturi din apropiere de centrala avariată, din cauza nivelurilor anormale de radioactivitate. Interdicţia a însemnat o lovitură grea pentru această regiune agricolă, cunoscută pentru calitatea unor produse cum sunt spanacul, laptele sau carnea de vită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite