Războiul din Afganistan a lovit fără precedent: Iunie, cea mai sângeroasă lună din ultimii opt ani şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de militari străini au fost ucişi în iunie în Afganistan în luna iunie, cea mai sângeroasă  lună pentru forţele internaţionale în cei opt ani şi jumătate de război, potrivit unui bilanţ realizat de AFP după anunţul Washingtonului privind moartea unui soldat american.

Potrivit unui anunţ al Departamentului american al Apărării. unul dintre militarii săi a murit la 24 iunie în provincia Farah din estul ţării.

Doi militari români au decedat în iunie în Afganistan, după ce autovehiculul de tip Humvee, în care se aflau, a fost ţinta unui atac cu un dispozitiv improvizat acţionat de la distanţă. Incidentul a avut loc la numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că din 2011 va fi redus numărul militarilor români din teatrele de operaţiuni de peste hotare.

Bilanţul, începând cu 1 iunie, de 100 de morţi l-a depăşit pe cel din august 2009 (77 de morţi), considerată luna cu cele mai multe victime de la începutul ofensivei forţelor internaţionale pentru alungarea talibanilor de la putere la sfârşitul lui 2001, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza statisticilor publicate pe site-ul independent icasualties.org.

image

Anul acesta, în total, au murit 320 de militari străini în Afganistan, iar în 2009 au murit, în total, 520 de soldaţi.

ONU a raportat luna aceasta că atacurile cu dispozitive explozive improvizate au crescut cu 94% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În total, SUA şi NATO au peste 140.000 de militari trimisi în Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite