Israelul va achiziţiona avioane de luptă F-35 în valoare de 2,7 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a decis duminică achiziţia a 20 de avioane de luptă F-35, în valoare de 2,7 miliarde de dolari. Aparatele de zbor sunt produse de compania americană Lockheed Martin.

Decizia lui Barak de a aproba contractul în valoare de 2,7 miliarde de dolari a intevenit după aproximativ doi ani de negocieri dure între ministerul israelian, Pentagon şi Lockheed Martin, relatează Haaretz.

Discuţiile au fost complicate de cererea Ierusalimului de a instala sisteme israelene pe avioane şi de refuzul SUA de a permite aceste schimburi. Dorinţa aviaţiei israeliene de a deveni prima forţă din Orientul Mijlociu care foloseşte avioane F-35 a prevalat şi a fost de acord că cumpere 20 de avioane F-35 fără sisteme israeliene instalate.

Avioanele urmează să fie livrate Israelului în perioada 2015 - 2017. Americanii şi-au luat angajamentul ca, dacă Israelul va achiziţiona şi alte F-35, aşa cum intenţionează, ar putea instala sisteme israeliene pe acele aeronave.

F-35 este avionul de luptă al viitorului, care îi va permite Israelului să îşi menţină superioritatea aeriană şi avantajul tehnologic în regiune", a explicat Barak. "F-35 va oferi aviaţiei israeliene capacităţi mai bune pentru a ajuta la consolidarea securităţii naţionale a Israelului, a adăugat el.

Avioanele F-35 produse de Lockheed Martin sunt aparate de luptă de a cincea generaţie, cu un singur loc, un singur motor şi capacitate de a zbura în modul "stealth", astfel încât să evite sistemele radar şi antiaeriene.

Unul dintre motivele pentru care CSAT din România a decis cumpărarea a 24 de avioane F-16 second hand este şi că acest tip de avion ar facilita trecerea către achiziţionarea avioanelor F-35, care, peste circa un deceniu, vor reprezenta viitorul standard al NATO în domeniu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite