WikiLeaks: Iranul caută să îşi dezvolte bomba nucleară înainte de a se prăbuşi economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a încheiat contracte în mai mult de 30 de ţări pentru a obţine tehnologie, echipamente şi materii prime necesare în vederea construirii unei bombe nucleare, scrie Reuters, citând un ziar din Norvegia.

Potrivit unor documente WikiLeaks, mai mult de 350 de organizaţii şi companii iraniene au fost implicate, în perioada 2006 - 2010, în dezvoltarea tehnologiei nucleare şi a rachetelor.

Iranul susţine că programul său are obiective exclusiv paşnice, însă Occidentul suspectează că este conceput pentru a dezvolta capabilităţi de producere a armelor.

"De ani de zile Iranul a lucrat sistematic pentru a obţine piese de schimb, echipamente şi tehnologie necesare dezvoltării unor asemenea arme, încălcând sancţiunile ONU împotriva programului său nuclear", scrie cotidianul norvegian Aftenposten.

Iranul încearcă să îşi dezvolte arme nucleare înainte de prăbuşirea economiei sale deja schilodite de sancţiuni. "Există o legătură între bombă şi colapsul financiar", potrivit unui expert nuclear francez care ar apărea în telegrama WikiLeaks, citată de cotidian.

Potrivit documentului, Iranului i-a fost practic suprimat accesul la uraniul necesar producerii bombei, astfel că Tehenranul a fost nevoit să caute în afară materiale radioactive.

"Oferta internă limitată de uraniu a Iranului face practic imposibilă în viitor dezvoltarea unei centrale nucleare", se arată într-o notă a Departamentului de Stat american din februarie 2009.

Astfel, iranienii sunt suspectaţi că ar fi încheiat înţelegeri cu furnizorii externi pentru a obţine uraniu pentru industria lor nucleară internă.

Publicaţia susţine că deţine toate cele 250.000 de telegrame obţinute de WikiLeaks, multe dintre ele nefiind publicate încă, dar care vor apărea treptat.

La începutul lunii, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a afirmat că sancţiunile împotriva programului nuclear iranian încep să dea rezultate, dând marilor puteri mai mult timp să convingă Teheranul să îşi schimbe tactica.

În 21 - 22 ianuarie, la Istanbul, Iranul va purta discuţii cu marile puteri despre programul său nuclear.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite