Iranul a trimis atentatorii sinucigaşi în diverse colţuri ale lumii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina în care se afla un diplomat israelian a fost ţinta unui atentat, marţi, în Thailanda
Maşina în care se afla un diplomat israelian a fost ţinta unui atentat, marţi, în Thailanda

Un bărbat probabil de naţionalitate iraniană a fost grav rănit, marţi, în centrul capitalei thailandeze Bangkok după ce un dispozitiv neidentificat pe care îl purta asupra lui a explodat. Incidentul are loc la o zi după atacuri împotriva intereselor israeliene din India şi Georgia.


Poliţia a încercat să intercepteze trei bărbaţi care fugeau dintr-o locuinţă după o primă explozie. Unul dintre ei a lansat apoi un dispozitiv împotriva unui taxi care a refuzat să oprească, apoi un alt dispozitiv în poliţie, provocând o explozie în urma căreia a rămas fără ambele picioare.

„Asupra rănitului a fost găsită o carte de identitate iraniană, deci este probabil ca el să fie Iranian", a declarat generalul Pisit Pisuthisak, comandantul adjunct al poliţiei capitalei.

Suspectul a fost internat la spitalul Chulalongkorn din capitală, potrivit unei surse din cadrul instituţiei. Premierul Yingluck Shinawatra le-a cerut thailandezilor să nu „tragă concluzii grăbite" cu privire la circumstanţele evenimentelor.

„Să lăsăm poliţia şi agenţiile de informaţii să îşi facă treaba", a declarat ea. „Publicul nu trebuie să intre în panică deoarece autorul a fost arestat".



Luni, atacuri în India şi Georgia

Luni, un autovehicul al ambasadei Israelului în capitala indiană New Delhi a fost afectat de o explozie. În urma acestui atentat, soţia ataşatului pentru Apărare al ambasadei Israelului, în vârstă de 42 de ani a fost rănită, fiind dusă la spital şi operată pentru a-i fi extrase schije metalice din ficat şi măduva spinării, au anunţat marţi medicii. Starea sa este stabilă.

Trei indieni, între care şi şoferul maşinii, au fost răniţi mai uşor în atacul comis, potrivit unui martor, de un motociclist care a plasat un dispozitiv în spatele maşinii staţionate nu departe de ambasadă. Motociclistul este căutat în continuare.

În Georgia, poliţia a dezamorsat luni un dispozitiv exploziv descoperit în maşina unui angajat al ambasadei israeliene la Tbilisi.

Israelul arată cu degetul spre Iran

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că este la originea atentatelor care au vizat personalul ambasadelor sale din diverse state ale lumii. „În aceste ultime luni, am fost martorii mai multor tentative de atentate împotriva unor cetăţeni israelieni şi a unor evrei în mai multe state, printre care Azerbaidjan şi Thailanda", se arată într-un comunicat al premierului israelian.

„Am reuşit de fiecare dată să le împiedicăm planurile cu ajutorul autorităţilor locale. Iranul şi Hezbollah sunt în spatele ultimelor atentate", a menţionat premierul israelian.

Teheranul a negat, luni, orice implicare în atacurile care au vizat diplomaţi israelieni în India şi Georgia, respingând acuzaţiile premierului Israelului.

Teheranul pregăteşte şi nave-capcană

Iranul a pregătit nave-capcană care ar putea fi utilizate pentru blocarea Strâmtorii Ormuz, dar Forţele Navale americane pot împiedica blocarea acestei rute maritime, anunţă un comandant militar american, citat de Reuters.

Iranul a ameninţat de curând că ar putea bloca traficul maritim în Golful Persic sau ar putea ataca forţele americane din regiune ca reacţie la eventuale raiduri aeriene.

„Au multiplicat numărul submarinelor şi al navelor militare rapide", a declarat viceamiralul american Mark Fox. „Unele ambarcaţiuni au fost dotate cu dispozitive explozive ce pot fi folosite în atacuri-sinucigaşe", precizează oficialul american. Iranul dispune în prezent de zece submarine.

Experţii militari afirmă însă că Flota a Cincea a Forţelor Navale americane - care patrulează în Golful Persic - este mult mai puternică decât Forţele Navale iraniene.

Întrebat dacă Forţele Navale americane sunt pregătite de confruntări în Golful Persic, Fox a răspuns: „Suntem foarte vigilenţi, avem o paletă largă de opţiuni şi suntem pregătiţi. Dacă s-ar întâmpla la noapte? Suntem pregătiţi astăzi".

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite