Iranul, hotărât să obţină uraniu îmbogăţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat astăzi că Iranul va produce singur uraniu îmbogăţit 20%, relatează Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, dosarul nuclear s-a încheiat /.../. Iranul nu mai discută cu voi", a insistat preşedintele iranian ultraconservator, referindu-se la G5+1, care a propus un proiect de document de condamnare a Iranului, aprobat recent de Consiliul guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), cu sediul la Viena. Rezoluţia AIEA îi cerea totodată Iranului să sisteze construcţia noului său obiectiv nuclear de la Fordoo.

Un proiect de rezoluţie în acest sens a fost înaintat vineri, 27 noiembrie, de către grupul celor şase mari puteri - G5+1: China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA, plus Germania/, fiind aprobat în aceeaşi zi de executivul AIEA.

În octombrie, AIEA i-a prezentat Iranului o propunere privind transferul a aproximativ 75% din uraniul iranian slab îmbogăţit în Rusia şi Franţa, unde ar fi urmat să fie transformat în combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran. Iranul a anunţat că nu acceptă procesarea uraniului său în străinătate.

Comunitatea internaţională se teme că programul nuclear iranian ar ascunde ambiţiile militare ale Teheranului, în timp ce acesta îşi susţine constant dreptul la tehnologie atomică în scopuri paşnice, insistând asupra naturii civile a respectivului program.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite