Iran a început alimentarea reactorului nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a început, sâmbătă, alimentarea primei sale centrale nucleare din oraşul sudic Bushehr, relatează CNN.

Transferul combustibilului nuclear a fost supravegheat de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi de înalţi funcţionari din Iran şi Rusia. După cum susţin oficialii iranieni, acest proiect va ajuta ţara să creeze energie electrică generată nuclear.  Acest lucru este confirmat şi de unii experţi, care susţin că uraniul folosit de iranieni este îmbogăţit cu 3,5%, faţă de 90% cât este necesar pentru o armă nucleară.

Cu toate acestea, există ţări occidentale care pun la îndoială afirmaţiile preşedintelui iranian conform cărora combustibilul nuclear va fi folosit exclusiv pentru energie electrică, existând îngrijorări că acesta ar încerca să îmbogăţească uraniu pe cont propriu, pentru fabricarea de arme nucleare.

Conform presei locale, vor fi necesare aproximativ două luni pentru ca reactorul să înceapă generarea de electricitate. Agenţia nucleară a Rusiei însă, spune că va dura mai mult.

Acest eveniment vine la 35 de ani de la începutul lucrărilor, lansate de Germania şi întrerupte ulterior de revoluţia islamică din 1979 şi de războiul împotriva Irakului, pentru ca apoi să fie reluate de Rusia în 1995.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite