Iran: Noi atacuri asupra unor oameni de ştiinţă specializaţi în fizică nucleară - un mort şi trei răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de ştiinţă din domeniul nuclear a fost ucis, iar altul a fost rănit luni dimineaţă, la Teheran, în două atacuri separate în cursul cărora au fost rănite şi soţiile celor doi, informează televiziunea publică iraniană şi agenţia Fars, citate de AFP şi The Guardian.

Expertul Majid Shariari, profesor de fizică la Universitatea Shahid Beheshti şi membru al Societăţii Nucleare din Iran, a fost ucis de o bombă aruncată spre maşina sa de doi motociclişti, în partea de nord-est a oraşului Teheran. Soţia sa a fost rănită în explozie.

Profesorul Fereydoun Abbassi (52 de ani), fizician specializat în lasere, a fost rănit într-un atac comis în acelaşi mod în faţa Universităţii Shahid Behechti.  Şi soţia acestuia a fost rănită.

Televiziunea publică iraniană a acuzat Israelul pentru cele două atentate.

Potrivit site-ului pro-guvernamental mashreghnews.ir, Fereydoun Abbassi era specialist în lasere al ministerului Apărării. Era unul dintre puţinii specialişti iranieni în separarea izotopului nuclear. Totodată, el a fost mult timp membru al Gardienilor Revoluţionari, cea mai puternică forţă militară a ţării.

Numele său a fost menţionat în rezoluţia 1737 a ONU, fiind considerat o persoană de bază în activităţile nucleare iraniene, lucru care arată că "ei (americanii şi israelienii) plănuiau să îl asasineze cu mult timp în urmă".

Despre Majid Shariari, site-ul spune că a desenat "noua generaţie de reactoare nucleare". Ambii erau membri ai Societăţii Nucleare din Iran.

Alţi doi oameni de ştinţă iranieni au fost ucişi  în atacuri similare în ultimii ani. Unul dintre aceştia, Masoud Ali Mohammadi, profesor la Universitatea din Teheran şi fizician reputat, a fost ucis în ianuarie. Autorităţile iraniene au afirmat că suspectează că atacurile sunt parte a unui plan aparţinând Occidentului de a submina programul nuclear al ţării.

Iranul este în plin proces de dezvoltare a programului său nuclear. Din februarie şi până în august, Teheranul a produs aproximativ 22 de kilograme de UF6, uraniu îmbogăţit în proporţie de 20 la sută, potrivit raportului AIEA din septembrie.

Iranul afirmă că are nevoie de uraniu îmbogăţit în proporţie de 20 la sută pentru alimentarea reactorului său de cercetare de la Teheran, pentru a produce radio-izotopi, în scop medical.

Occidentalii apreciază că această producţie de UF6 apropie regimul islamic de capacitatea de a se dota cu o bombă atomică.

Negocierile între Teheran şi marile puteri reunite în cadrul grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie plus Germania), întrerupte din octombrie 2009, urmează să fie reluate la începutul lui decembrie, probabil la Geneva, potrivit Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite