În Siria continuă violenţele, dar Liga Arabă nu îşi retrage observatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Arabă a decis duminică seara, într-o reuniune la Cairo, continuarea misiunii observatorilor trimişi în Siria, chiar dacă a admis că regimul lui Bashar Al-Assad şi-a încălcat promisiunile şi a continuat reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor opozanţilor.

De asemenea, concluziile reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre ale organizaţiei panarabe subliniază şi că regimul de la Damasc nu şi-a retras armata de pe străzile oraşelor, o altă măsură convenită în protocolul încheiat în vederea încetării violenţelor, înainte de trimiterea misiunii de observatori.

S-a refuzat implicarea ONU

Pe de altă parte, Liga Arabă a refuzat propunerea Qatarului, ţara cea mai critică faţă de regimul de la Damasc, de a invita şi experţi ai ONU să se alăture misiunii de observatori. S-a menţionat că, în ciuda continuării violenţelor, intensitatea acestora s-a redus după sosirea misiunii în Siria, iar suplimentarea numărului de observatori la 300, faţă de 60 în prezent, va ajuta şi mai mult la detensionarea situaţiei.

Miniştrii de externe reuniţi duminică seara la Cairo doresc să demonstreze astfel că lumea arabă are capacitatea de a rezolva singură criza din Siria, fără să se apeleze la sprijinul occidental, aşa cum s-a întâmplat în Libia.

Un raport complet al misiunii de observatori va fi publicat pe 19 ianuarie. "Atunci va trebui să luăm decizii şi să fim sinceri cu noi înşine şi cu poporul sirian", a declarat premierul qatarez Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani, care a prezidat reuniunea de la Cairo.

Opozanţii din Siria şi-au pierdut însă încrederea în intervenţia pacificatoare a Ligii Arabe, arătând că aceasta este ţinută captivă de regimul lui Bashar Al-Assa, observatorii neavând capacitate logistică şi trebuind să conteze pe sprijinul autorităţilor de la Damasc pentru a se deplasa în teritoriu.

Potrivit informaţiilor comunicate de organizaţiile opoziţiei siriene, dar care nu pot fi verificate în teren, alte 20 de persoane şi-au pierdut duminică viaţa în confruntările armate din oraşele răsculate, printre acestea numărându-se şi 10 civili. Bilanţul morţilor de la începerea violenţelor în martie 2011 ar fi urcat la peste 6.000.

Flota rusă a ajuns în portul Tartus

O puternică flotă rusă cu mai multe nave de luptă, condusă de portavionul "Amiral Kuzneţov", a ancorat duminică în portul Tartus. Aici se află o bază navală deţinută de Rusia, înfiinţată încă de la începutul anilor '70, din perioada sovietică.

Presa de stat din Siria s-a grăbit să salute sosirea flotei, o dovadă a sprijinului oferit de Rusia regimului aliat al lui Al-Assad. Moscova este, alături de China, principalul sprijin al Damascului în Consiliul de Securitate al ONU, blocând în octombrie o rezoluţie cu sancţiuni propusă de Franţa şi Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite