În Siria, ”schimbarea este necesară şi urgentă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul emisar ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan Foto: Reuters
Fostul emisar ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan Foto: Reuters

Noul emisar internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, le-a cerut tuturor părţilor implicate să înceteze violenţa, afirmând în acelaşi timp că puterea de la Damasc are o "mai mare parte" din responsabilitate pentru a se pune capăt ostilităţilor, potrivit unui interviu acordat canalului de televiziune Al-Arabiya, citat de AFP.

În acest interviu publicat pe site-ul televiziunii prin satelit cu sediul în Dubai, Brahimi a subliniat că este "prea devreme pentru a se discuta despre trimiterea de trupe arabe sau internaţionale în Siria", deoarece "o intervenţie militară ar însemna eşecul procesului politic".

"Toate părţile implicate trebuie să înceteze să mai recurgă la violenţă", a afirmat emisarul comun al Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe care şi-a preluat funcţia sâmbătă. Însă el a ţinut să precizeze că "guvernul are un rol şi o responsabilitate mai mare" în oprirea ostilităţilor, scrie Agerpres.

În opinia sa, nu trebuie să existe "idei preconcepute" în ce priveşte soluţia pentru Siria, unde represiunea şi luptele dintre insurgenţi şi armată s-au soldat în circa 18 luni de conflict cu peste 26.000 de morţi, potrivit unui ONG sirian.

"Guvernul sirian realizează, fără îndoială, amploarea suferinţelor poporului sirian şi solicitările acestuia (...) Schimbarea este necesară şi urgentă, trebuie împlinite aspiraţiile legitime ale poporului sirian", a menţionat Brahimi.

Opoziţia, la rândul ei, trebuie să-şi dea seama că "situaţia este periculoasă" şi că trebuie privilegiat "interesul poporului sirian şi nu interesul grupărilor sau al indivizilor", a adăugat mediatorul ONU.

El a subliniat că nu-şi poate duce la bun sfârşit misiunea "fără sprijinul total şi clar al Consiliului de Securitate" al ONU, profund divizat în ce priveşte Siria între ruşi şi occidentali, apreciind că, pentru moment, nu se impune adoptarea unei rezoluţii a Naţiunilor Unite.

Brahimi îl înlocuieşte pe fostul emisar special al ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, care a demisionat la 2 august, invocând lipsa de sprijin a marilor puteri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite