A murit primul lider spiritual al Hezbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele ayatollah Mohammed Hussein Fadlallah, considerat primul lider spiritual al grupului militant Hezbollah, a murit la vârsta de 75 de ani, relatează CNN.

În urmă cu două zile, clericul şiit a fost internat într-un spital din Liban, în "stare critică". "El a fost, în orice moment şi indiferent de circumstanţe, vocea moderaţiei, făcând apel la unitatea libanezilor în special şi a musulmanilor în general. A fost împotriva confruntărilor şi a susţinut dialogul ca modalitate de a rezolva problemele", a spus prim mininstrul libanez, Saad Hariri.

"Ne-a învăţat să respingem nedreptatea şi să rezistăm ocupaţiei", a spus şi şeful Hezbollah.

Fadlallah a devenit lider spiritual al Hezbollah când această grupare militantă fost înfiinţată, în 1982, ca urmare a invaziei israeliene în Liban. În ultimii ani însă, el s-a distanţat de Hezbollah când gruparea a intrat tot mai mult sub influenţa liderului din Iran, Mahmoud Ahmadinejad.

"A sprijinit rezistenţa împotriva inamicului sionist cu mare curaj şi a fost un avocat proeminent a unităţii islamice", se arată într-un comunicat al Hezbollah.

Fadlallah a fost inclus de Statele Unite în lista "teroriştilor internaţionali" elaborată în 1995, el fiind un critic dur al politicilor SUA în Orientul Mijlociu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite