Trei morţi la Darra după ce forţele de ordine siriene au tras în manifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei persoane au fost ucise vineri de focuri de armă trase de forţele de securitate, la Daraa, oraş din sudul Siriei, în confruntările dintre manifestaţii împotriva puterii şi forţele de ordine, a anunţat un militant pentru drepturile omului, citat de AFP.

Anterior, un activist pentru drepturile omului anunţase că mii de persoane, locuitori ai oraşului, dar şi persoane venite din satele din regiune, intenţionau să manifesteze la Daraa după rugăciune.

"Sute de membri ai forţelor de securitate (îmbrăcaţi) în civil şi dotaţi cu bastoane erau mobilizaţi pe străzile oraşului", afirma activistul.

Aproape 3.000 de persoane au manifestat vineri în cinci localităţi din nordul Siriei, în special în zonele kurde, în favoarea abolirii legii privind starea de urgenţă şi pentru a cere eliberarea deţinuţilor, a afirmat un militant kurd pentru drepturile omului.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că cel puţin 100 de protestatari au fost ucişi în Siria de la izbucnirea protestelor.

Revoltele de vineri intervin după ce, în dorinţa de a arăta deschidere către reforme, guvernul sirian a decis să acorde cetăţenie pentru mai mult de 250.000 de kurzi înregistraţi ca străini în provincia Hasaka, dând curs astfel unei vechi solicitări a acestei minorităţi ostracizate.

Joi, ziaristul Mohammed Ziad Masto, care colabora la site-ul postului Al-Arabya, a fost arestat de către autorităţile siriene, a anunţat vineri canalul de televiziune cu sediul în Dubai, citat de AFP.

"'Prietenii lui Mohammed Ziad Masto au confirmat arestarea ziaristului, fără a putea avea vreo explicaţie", a precizat Arabiya.net.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite