Femeile din Arabia Saudită îşi cer drepturile: vor să fie şoferiţe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe femei din Arabia Saudită vor  o schimbare a legilor nescrise islamice, în care drepturile lor sunt aproape de zero. Ele au demarat o campanie pentru a fi lăsate să conducă maşina, numită "Women2drive".

Deşi nu există vreo lege scrisă care să interzică femeile la volan, edictele religioase sunt interpretate adesea ca o prohibiţie. Potrivit acestor legi, femeile nu au voie nici să-şi deschidă vreun cont la bancă, nici să obţină paşaport şi nici chiar să meargă la şcoală dacă nu este însoţită de un gardian bărbat, potrivit CNN.

"Este în dezavantajul nostru. Este ceva ceea ce noi vrem să facem şi sperăm că vom reuşi", a declarat Sulafa Kurdi, care trăieşte în prezent în SUA şi şi-a luat carnetul la 18 ani.

Ceea ce le-au făcut pe femei să ia atitudine este următorul incident, care a umplut paharul răbdării. Autorităţile au oprit-o, la 21 mai, pe Manal al Sharif (32 de ani) care conducea o maşină şi a fost închisă pentru o săptămână. Ea a declarat apoi că a fost forţată să semneze o declaraţie prin care promitea că nu mai conduce niciodată.

În semn de solidaritate, dar şi sătule de asemenea represiuni, femeile au deschis campania "Women2drive", cu sloganul "Toate suntem Manal Sharif".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite