Femei la comandă în Ţahal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un batalion antiaerian al armatei israeliene a făcut istorie, fiind primul condus de femei. Armata statului evreu, sau Ţahalul, pare a fi decis să încredinţeze misiunea de apărare antirachetă sexului frumos.

Este un cunoscut în rândul militarilor israelieni faptul că, în divizia de apărare antiaeriană a armatei, se află foarte multe femei, dar, recent, una dintre unităţile ei a intrat în istorie.

Prin numirea celei de a patra femei-comandant de baterie, ea a căpătat titlul de „batalionul cu cele mai multe femei din Ţahal" (denumirea în ebraică a armatei). Israelul acordă o atenţie cu totul excepţională apărării antirachetă pe care o modernizează în permanenţă.

Batalionul în cauză este compus din patru baterii de rachete Patriot şi Hawk. Până de curând, relatează cotidianul „The Jerusalem Post", trei dintre ele erau comandate de femei.

Acum, şi în fruntea celei de a patra baterii a fost numită tot o femeie. Batalionul respectiv a jucat un rol-cheie în timpul ultimelor manevre de apărare antirachetă Juniper Cobra, organizate împreună cu SUA.

Căpitan la 23 de ani

Căpitanul Revital Uzon este comandanta bateriei de rachete Hawk din cadrul batalionului. Ea este foarte mulţumită că femeilor li se recunosc şi calităţile de combatant. În vârstă de 23 de ani, Uzon s-a înrolat în armată la 18 ani şi a semnat un contract pe trei ani în locul celor doi ani, cât fac de obicei femeile care doresc să servească în unităţi combatante.

Mai târziu a urmat cursurile Şcolii de ofiţeri şi a servit un an ca instructor la Baza de pregătire a Diviziei de apărare antiaeriană, la sud de oraşul Berşeva.

„Am decis să-mi prelungesc contractul deoarece am simţit că munca în armată mi se potriveşte. Ştiu că e o mare responsabilitate, dar noi femeile, la fel ca bărbaţii, suntem pregătite pentru ceea ce facem", a arătat ea.

Ascensiune rapidă

Colonelul Yariv Shnapp, comandantul şcolii de instrucţie, a declarat că armata israeliană a câştigat prin numirea în posturi de răspundere a comandanţilor-femei. După părerea lui, în decurs de cinci ani, o femeie-ofiţer poate ajunge la comanda unui batalion de apărare antiaeriană.

„Deşi femeile reprezintă doar o treime din recruţi, ele ocupă 50% din posturile de comandă ale armatei israeliene.

Ne-am dat seama mai demult că militarii, indiferent că sunt bărbaţi sau femei, pot face orice, dacă sunt motivaţi", a apreciat el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite