Egiptenii se tem de o posibilă criză alimentară, după ce Rusia a sistat exporturile de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Rusiei de a interzice exporturile de cereale a crescut teama egiptenilor că o criză internaţională de grâu ar putea provoca o adevărată penurie alimentară în ţara cea mai populată din lumea arabă.

Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume, cumpărând anual 6- 7 milioane de tone de pe pieţele internaţionale. Aproximativ 50% din cantitatea importată provine din Rusia, conform Los Angeles Times.

Temperaturile extrem de ridicate din Rusia, seceta şi incendiile au obligat Moscova să renunţe la înţelegerile privind exportul de grâu, în favoarea nevoii propriilor cetăţeni. Asta înseamnă că Egipt nu-şi va mi primi cele 540.000 de tone promise pentru 10 septembrie.

Nomani Nomani, vicepreşedintele Autorităţii Generale a Furnizorilor de Bunuri, a încercat să minimalizeze îngrijorările cu privire la o potenţială criză de alimente, spunând că Egiptul deţine un stoc de grâu ce ar ajunge de patru luni pentru pieţele locale, şi că guvernul va cumpăra 60.000 de tone pe lună, din alte ţări.

Cu toate acestea, un oficial a declarat că guvernul este de vină pentru producerea a doar aproximativ 8 milioane de tone de grâu într-un an. "Acum trezoreria ţării va trebui să consume 5 miliarde de lire egiptene (circa 650 de milioane de euro) pentru a face faţă creşterii internaţionale a preţurilor la grâu", a spus Ali Sharaf Eddin.

Cea mai mare teamă a egiptenilor "este o posibilă creştere a preţului produselor subvenţionate din grâu, cum ar fi pâinea. Potrivit cifrelor ONU, o cincime din populaţia de 80 de milioane a Egiptului, trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi.

În 2007, preţul la grâu s-a triplat în toată lumea şi a dus la deficite mari de pâine subvenţionată în Egipt. Mai multe persoane au murit în urma conflictelor din faţa brutăriilor care vindeau cantităţi limitate de pâine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite