Departe de războiul civil din Siria. Zeci de femei împreună cu copiii lor, evacuate din zona de conflict

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de femei ucrainene şi poloneze au fost evacuate, miercuri, din Siria, împreună cu copiii lor şi, în unele cazuri, cu bărbaţii lor sirieni cu un avion militar ucrainean, informează Associated Press.

"Ei taie acolo copiii cu cuţitele... Salvez viaţa copilului meu şi pe a mea", a declarat o ucraineancă, Ilona Hamo, la sosirea pe aeroportul Borispil din Kiev împreună cu fiica ei de 3 luni şi soţul ei sirian.

Avionul Il-76 a decolat de la Alep, a făcut apoi o escală la Damasc înainte de a zbura spre Kiev, capitala Ucrainei. El a transportat 199 de persoane - 177 ucraineni, 15 polonezi şi şapte sirieni, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe.

Majoritatea celor evacuaţi sunt femei poloneze şi ucrainene căsătorite cu bărbaţi sirieni, împreună cu copiii lor. Familiile mixte sunt în multe cazuri o moştenire a legăturilor puternice făurite între blocul sovietic şi ţările arabe în perioada comunistă, când studenţi arabi studiau de multe ori ingineria, medicina şi alte discipline tehnice la universităţi din Europa de Est, iar uneori se întorceau acasă cu soţii, aminteşte AP.

Cei evacuaţi au ajuns pe aeroportul din Alep nevătămaţi în pofida atacurilor pe drumul de acces cu o zi înainte, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Marcin Bosacki.

El a spus că cei care au fugit din Siria au decis să o părăsească din cauza escaladării luptelor între rebeli şi armata siriană, dar că mulţi alţi cetăţeni polonezi au ales să rămână.

Ministrul polonez al afacerilor externe Radek Sikorski a trimis o scrisoare omologului său ucrainean mulţumindu-i pentru evacuarea polonezilor, un grup ce a inclus şase femei şi nouă copii cu vârste cuprinse între 1 şi 20 de ani. Polonezii se vor îmbarca spre Varşovia joi.

Luna trecută, 62 de ucraineni au fost evacuaţi din Siria.

Polonia şi-a evacuat diplomaţii şi a închis ambasada de la Damasc săptămâna trecută din cauza intensificării războiului civil. Din februarie, ambasada Poloniei a reprezentat de asemenea interesele Statelor Unite în Siria, amintește Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite