De ce nu vrea Obama să publice imagini cu Osama bin Laden mort. Află de ce se tem americanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea de eliminare a liderului al Qaeda Osama bin Laden a fost îndelung plănuită şi executată întocmai. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Inclusiv decizia de a arunca în mare trupul sauditului a fost luată cu un scop: acela de a împiedica transformarea locului său de îngropăciune într-un loc de pelerinaj. Şi totuşi, pentru ceva oficialii americani nu au fost pregătiţi: pentru presiunea de a publica fotografii

Preşedintele Barack Obama a luat decizia de a nu publica fotografii cu Osama bin Laden mort. Asta după ce şeful CIA, Leon Panetta, declarase că este doar o chestiune de timp până când Casa Albă va da presei cel puţin o poză cu trupul neînsufleţit al lui bin Laden, pentru a pune astfel punct speculaţiilor.

Potrivit publicaţiei National Journal, înainte de a lua această decizie Obama le-a cerut consilierilor săi câteva motive solide pentru care aceste fotografii ar trebui să ajungă în presă. Niciunul dintre argumente nu a reuşit să răstoarne muntele de motive pentru care este bine ca acele imagini să rămână doar pentru ochiii înalţilor oficiali ai guvernului şi armatei americane.

Citiţi şi: Fotografii sângeroase cu trei bărbaţi ucişi odată cu Osama Bin Laden

Secretarul de stat Hillary Clinton s-a consultat cu partenerii SUA din Orientul Mijlociu. Aceştia au susţinut că publicarea acestor fotografii nu ar servi intereselor nimănui, ba chiar ar putea reprezenta o incitare la violenţă.

Hillary Clinton şi Robert Gates, ministrul american al Apărării, şi-au exprimat îngrijorarea că odată publicate aceste imagini ar putea fi folosite ca pretext pentru atacuri asupra ambasadelor, consulatelor şi bazelor militare americane din întreaga lume. Lumea musulmană ar putea primi acele imagini ca pe o profanare a unui cadavru.

Obama însuşi a declarat în cadrul celebrei emisiuni „60 minutes“ (60 de minute) că publicarea acelor fotografii, descrise de mulţi drept „atroce, sângeroase şi înspăimântătoare“, ar reprezenta o "incitare la violenţă".

"Noi nu suntem aşa. Nu afişăm aşa ceva ca pe un trofeu", a adăugat duminică Obama în cadrul celebrei emisiuni.

Rămâne de văzut dacă decizia liderului american este cea bună şi dacă nu cumva nepublicarea acestor imagini nu le lasă militanţilor extremişti o urmă de speranţă privind supravieţuirea lui bin Laden, în ciuda tuturor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite