Cum a reuşit Osama bin Laden să le scape americanilor timp de 10 ani de zile. Viaţa pe fugă a unui terorist internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânătoarea lui Osama bin Laden, care s-a încheiat cu raidul trupelor SEAL asupra unei vile din Abbottabad, din Pakistan, a produs numeroase victime şi a implicat uriaşe costuri pentru Statele Unite. Autorităţile pakistaneze vor să refacă traseul fostului lider al reţelei teroriste al Qaeda bazându-se pe declaraţiile celor trei neveste ale lui bin Laden descoperite în clădirea din Abbottabad şi pe documentele de la Guantanamo public

Atacurile de la 11 septembrie 2001 în care mii de americani şi-au pierdut viaţa l-a găsit pe bin Laden în munţii Tora Bora din Afganistan. Informaţiile publicate de Daily Mail arată cum timp de circa zece ani de zile cel mai mare duşman al Americii a reuşit să se strecoare prin toate plasele întinse de soldaţii americani şi să se refugieze în Pakistan.

Potrivit sursei citate, Osama a părăsit Afganistanul călare pe un cal, a reuşit să scape ca prin urechile acului de câteva bombardamente şi s-a refugiat pentru o perioadă chiar într-o staţiune de odihnă.

Potrivit documentelor de la Guantanamo Bay publicate de WikiLeaks, Osama bin Laden s-a bizuit ani de-a rândul pe aliaţii săi din Afganistan şi a petrecut ceva vreme şi în regiunea măcinată de conflicte tribale din Pakistan.

De asemenea, se pare că fostul lider al teroriştilor al Qaeda a ştiut să profite de faptul că armata americană nu era în stare să adune informaţii credibile din regiunile rurale din Afganistan şi Pakisatan, cel mai adesea teritorii controlate de insurgenţi.

Unde credeau americanii că se acunde Osama bin Laden şi unde se afla teroristul

Oficialii americani credeau că Osama a trecut graniţa spre Pakistan în urma unui raid asupra ascunzătorilor sale din munţii Tora Bora din estul Afganistanului, în noiembrie 2001.

Ajutorul lui Osama, Awar Gul, care a fost arestat în decembrie 2001, şi închis la Guantanamo, a declarat că, în primele luni de la atacurile teroriste asupra turnurilor gemene din New York, Osama se află încă în Afganistan şi se întrepta spre provincia  Kunar. Acestă informaţie a fost dată de Gul după 2002, deci nu a mai putut fi utilizată. Acesta a continuat să ofere informaţii autorităţilor americane despre al Qaeda şi bin Laden până în 2008.

O altă supoziţie a americanilor s-a dovedit falsă. Aceştia credeau că Osama bin Laden călătorea însoţit de doar câteva gărzi. În schimb, în toţi anii în care a fost pe fugă, Osama bin Laden şi-a ţinut familia aproape, atât nevestele, cât şi unii dintre copii. Acesta a fost însoţit peste tot de către curierul lui de încredere, un kuweitian, Ahmed al-Kuwaiti.

Filmul unei vieţi pe fugă

Multe dintre ipotezele lansate de americani privind deciziile luate de Osama bin Laden s-au dovedit a fi false. Se pare că acesta nu s-a ascuns, ci a trăit o vreme în provincia afgană Kandahar, amestecându-se printre insurgenţii talibani şi întâlnindu-se cu liderul acestora Mullah Mohammed Omar, potrivit AP, care citează un fost şef al serviciilor de informaţii talibane.

Potrivit lui Mullah Mohammed Khaksar, bin Laden a părăsit Kandahar pentru capitala Kabul după ce americanii şi-au început atacurile asupra Afganistanului pentru alungarea de la putere a talibanilor, pe 7 octombrie 2001. În capitala afgană, bin Laden ar fi rămas până pe 13 noiembrie 2001, când SUA şi aliaţii lor au intrat în oraş.

A urmat apoi vânarea acestuia în munţii din Tora Bora, care îi erau cunoscuţi acestuia din războiul contra Uniunii Sovietice din anii '80. Din bombardamentele asupra peşterilor din munţi a scăpat cu ajutorul locotenenţilor săi şi a unui şef local alături de care a luptat împotriva Armatei Roşii, Maulvi Yunus Khalis, potrivit fostului agent CIA, Michael Scheuer.

Potrivit acestuia, cei care l-au ajutat pe bin Laden să scape furnizau informaţii şi forţelor americane din Afganistan.

Detalii privind următoarele mişcări ale lui bin Laden au fost oferite de Awar Gul, care a fost arestat în decembrie 2001, şi închis la Guantanamo. Potrivit acestuia, Osama bin Laden a locuit o perioada în casa sa din Jalalabad - situată la circa 40 de kilometri depărtare de Tora Bora, împreună cu Ayman al-Zawahri, nr. 2 în cadrul reţelei al Qaeda.

De aici, bin Laden a ajuns călare în provincia afgană Kunar, un bastion al insurgenţilor talibani. Armata americană şi-a îndreptat atenţia spre această provincie abia prin 2003, când a atacat ascunzătorile unor lideri ai talibanilor.

Potrivit documenetelor de la Guantanamo, la acea dată, bin Laden ar fi trecut deja graniţa cu Pakistanul, şi s-ar fi refugiat într-o staţiune de odihnă. Khwar, la circa 70 de kilometri de Abbottabad.

În 2003, încep să primească americanii primele informaţii privind existenţa lui Osama bin Laden în Pakistan, iniţial în zona Chitral, situată în nord, destul de familiară liderului terorist, deoarece aici a fost antrenat de SUA, în anii '80, să lupte împotriva ocupării sovietice a Afganistanului.

Este destul de neclar care este momentul exact când bin Laden a ajuns în  Abbottabad.

Cea mai tânără soţie a acestuia, Amal al-Sadah, le-a declarat anchetatorilor pakistanezi că au locuit timp de doi ani şi jumătate la Chak Shah Muhammed, o mică fermă situată la sud de Abbottabad.

Vila din Abbottabad, cu zidurile ei grase şi înalte (foto), care aduce mai degrabă a fortăreaţă, a fost construită în 2005. Una dintre soţiile lui bin Laden descoperite în locuinţă după raidul soldaţilor americani a declarat că ea s-a mutat în vila respectivă în 2006 şi că nu au părăsit niciodată camerele destinate lor.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite