Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a adoptat o rezoluţie împotriva Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO - REUTERS: Ambasadorul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltaniyeh
FOTO - REUTERS: Ambasadorul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltaniyeh

Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a adoptat vineri o rezoluţie împotriva Iranului, stat suspectat că intenţionează să fabrice arme nucleare.

Glyn Davies, ambasadorul american de pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a anunţat că rezoluţia a fost adoptată cu 32 de voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

Cu câteva ore înainte de vot, Franţa, Marea Britanie şi Germania au susţinut că Iranul are suficientă expertiză pentru a fabrica arme nucleare, subliniind că Teheranul pare să încalce deschis tratatul internaţional privitor la astfel de arme.

Rezoluţia dă termen Teheranului până în martie pentru a oferi răspunsuri.

Agenţia ONU pentru energie atomică, AIEA, şi-a exprimat îngrijorări grave despre „posibilele dimensiuni militare ale programului nuclear iranian" într-un raport dat publicităţii săptămâna trecută.
Citând mii de pagini de documente, fotografii făcute din satelit şi informaţii obţinute de la 10 state membre, agenţia a afirmat că Iranul face paşi către dezvoltarea bombei nucleare, deşi republica islamică susţine că programul său este pur civil.

Potrivit documentului, aceste activităţi includ eforturi, unele de succes, de a procura material nuclear şi echipamente ce pot fi folosite în mai multe scopuri de către persoane şi entităţi care au legătură cu armata.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite