VIDEO Comandantul NATO în Afganistan îşi cere scuze în faţa poporului afgan pentru atacul aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stanley McCrystal îşi cere iertare pentru atacul soldat cu moartea unor civili afgani
Stanley McCrystal îşi cere iertare pentru atacul soldat cu moartea unor civili afgani

Comandantul trupelor americane şi NATO în Afganistan, generalul Stanley McCrystal, şi-a prezentat scuzele, marţi, în faţa poporului afgan pentru atacurile aeriene de la sfârşitul săptămânii care au cauzat moartea unor civili, într-o înregistrare video în care a promis că va lucra la recâştigarea încrederii poporului, în contextul ofensivei NATO împotriva talibanilor, transmite The Canadian Press.

Marinele americane şi trupele afgane terestre, acţionând din nord şi din sudul refugiului insurgenţilor, Marjah, au reuşit în final, după mai bine de o săptămână să creeze o rută directă prin oraş care să permită trecerea convoaielor cu muniţie şi întăriri.

Citiţi şi:

Afganistan: Un militar român a fost ucis de o bombă artizanală

În videoul tradus în două dialecte afgane pe un site NATO, generalul Stanley McCrystal şi-a cerut iertare pentru atacul din centrul provinciei Uruzgan, în care, potrivit oficialilor afgani, au murit 21 de oameni.

Atacul NATO de duminică a fost cel mai sângeros atac asupra civililor produs în ultimele şase luni, incidentul primind o critică dură din partea guvernului afgan. Acesta survine în contextul în care NATO luptă pentru câştigarea suportului public în cazul unei ofensive militare majore împotriva talibanilor desfăşurate în sudul Afganistanului, şi care prevede o strategie care implică luarea tuturor măsurilor de precauţie posibile pentru a proteja civilii.

Cele 15.000 de trupe NATO, americane şi afgane se aflau în cea de-a 10-a zi de luptă împotriva insurgenţilor în sudul oraşului afgan Marjah din provincia Helmand.

Scopul misiunii trupelor internaţionale în sudul Afganistanului este înfrângerea insurgenţilor talibani, înfiinţarea unui guvern local şi câştigarea suportului public, precizează The Canadian Press.

O explozie produsă marţi în Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, a lăsat opt persoane moarte şi alte 16 rănite, potrivit ministrului pentru Afaceri Interne.

McChrystal şi-a prezentat scuzele direct către preşedintele afgan Hamid Karzai, duminică, la scurt timp după incident, iar înregistrarea video este un alt semn al unei campanii intense de realaţii publice demarată de coaliţia militară, comentează The Canadian Press.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite