Coloniştii evrei acuzaţi de incendierea unei moschei în Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu a avariat marţi o moschee dintr-un sat palestinian din Cisiordania, iar un oficial local a pus incidentul pe seama coloniştilor evrei, în cel mai recent dintr-o serie de atacuri ce ar putea îngreuna reînnoirea eforturile în favoarea procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Potrivit Reuters, armata israeliană  verifică informaţii referitoare la focul izbucnit în satul Libban al-Sharqia, aflat în apropiere de oraşul Nablus, din centrul Cisiordaniei.

Am văzut flăcările ce cuprindeau moscheea înaintea rugăciunilor de dimineaţă. A durat aproximativ o jumătate de oră pentru a stinge incendiul. Moscheea a ars în întregime, a declarat Majed Daraghmeh pentru sursa citată.

Potrivit martorului, coloniştii evrei sunt vinovaţi pentru inendierea moscheei din Cisiordania pe fondul unor incidente mai vechi ce au constat, potrivit lui, în vandalizarea unor recolte şi a unor măslini.

Nu i-am văzut pe colonişti, dar sunt sigur că ei au fost cei care au pus focul, din cauza atacurilor lor anterioare asupra satului, încearcă să argumenteze localnicul.

Coloniştii evrei care trăiesc în apropiere de zona Nablus au tendinţa de a fi motivaţi religios, evocând o legătură biblică cu pământurile ocupate de Israel în războiul din 1967.Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de astfel de cazuri în care coloniştii au fost învinovăţiţi.

Negocierile indirecte de pace între Israel şi palestinieni,  mediate de Statele Unite ale Americii, sunt pe cale de a fi reluate după 18 luni de impas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite