Cine a apăsat pe trăgaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrejurările exacte ale morţii fostului lider libian, Muammar Gaddafi, sunt încă neclare, iar declaraţiile sunt contradictorii.

Imaginile cutremurătoare cu Muammar Gaddafi murdar de sânge şi speriat, în timp ce este târât de soldaţi, circulă acum în întreaga lume, după moartea acestuia, lângă oraşul natal, Sirt. Ele oferă unele indicii în privinţa a ceea ce s-a întâmplat. În primul rând, Gaddafi era încă în viaţă când a fost capturat. În imaginile filmate de una dintre persoanele prezente la capturarea sa şi difuzate mai apoi la televiziune, Gaddafi pare ameţit şi rănit în timp ce e tras de pe capota unui vehicul şi târât pe jos, de păr.

„Ţineţi-l în viaţă!", strigă cineva. „L-au capturat în viaţă şi, în timp ce-l transportau, l-au bătut şi apoi l-au ucis. Probabil că a opus rezistenţă", a declarat pentru Reuters o sursă din Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT). Totuşi, declaraţia oficială a CNTcontrazice imaginile video, arătând că Gaddafi a murit împuşcat în cap, într-un schimb de focuri care a izbucnit după capturarea sa, între susţinătorii săi şi soldaţii guvernului. CNT a declarat că nu a existat niciun ordin privind uciderea lui.

Fostul lider libian a fost târât de soldaţi  Foto: afp

„Stăpânul meu e aici"

Potrivit descrierilor soldaţilor CNT, ultimele ore ale lui Gaddafi au fost sângeroase. La scurt timp după rugăciunile de dimineaţă, Gaddafi, înconjurat de câteva zeci de bodyguarzi şi însoţit de fostul şef al armatei, Abu Bakr Younis Jabr, a încercat să scape dintr-un asediu al oraşului Sirt ce dura de două luni, dar nu a ajuns departe. Franţa a comunicat că avioanele sale au lovit vehiculele militare ale forţelor lui Gaddafi lângă Sirt în jurul orei locale 8.30.

Un oficial NATO a declarat că acel convoi a fost lovit fie de un avion francez, fie de o dronă americană. Într-un comunicat dat publicităţii ieri, NATO afirmă că a aflat abia târziu că „probabil a contribuit" la capturarea şi moartea fostului lider libian. NATO a explicat că avioanele sale au atacat 11 vehicule militare pro-Gaddafi care se deplasau cu viteză prin Sirt joi dimineaţă, subliniind că nu s-a ştiut că liderul libian se afla într-unul dintre vehicule. La 3 km de Sirt, au fost descoperite 15 camioane încărcate cu mitraliere, lovite de bombardament. Înăuntru erau scheletele şoferului şi pasagerilor. Alte cadavre zăceau mutilate şi contorsionate în apropiere.

image

Convoiul lovit de bombardamentul aerian  Foto: reuters

Soldaţii aflaţi la faţa locului au spus că Gaddafi şi o mică parte din oamenii lui au fugit şi s-au ascuns în nişte canale. „Mai întâi am tras în ei cu antiaeriene, dar fără rezultat. Apoi am intrat după ei", a spus unul dintre soldaţi, Salem Bakeer, în timp ce era felicitat de camarazii săi. „Unul dintre oamenii lui Gaddafi a ieşit fluturându-şi mitraliera în aer şi strigând că se predau, dar, când m-a văzut, a început să tragă", a declarat el pentru Reuters.

image

„Apoi, cred că Gaddafi le-a spus să se oprească", a spus Bakeer. „Stăpânul meu e aici. Muammar Gaddafi e aici şi e rănit", a spus el, potrivit lui Bakeer. „Am intrat şi l-am scos pe Gaddafi. El întreba ce s-a întâmplat. Apoi l-am luat şi l-am pus în maşină", a spus Bakeer. Potrivit acestuia, era deja rănit de focuri de armă la picioare şi la spate.

Fiul lui Gaddafi, Mutassim, a fost şi el printre victime  Foto: afp

Controversă privind glonţul fatal

image

Alţi soldaţi care susţin că au luat parte la aceste scene au confirmat versiunea lui Bakeer, deşi unul dintre ei a spus că Gaddafi a fost împuşcat şi rănit în ultimul minut de unul dintre propriii oameni. Au existat şi alte versiuni. Un oficial al CNT, Abdel Majid Mlegta, a declarat pentru Reuters că Gaddafi a fost asediat într-o tabără din Sirte, după ore de luptă şi că a opus rezistenţă şi a murit din cauza rănilor în timp ce era transportat în ambulanţă. „Avea o rană la stomac. A murit din cauza hemoragiei în ambulanţă", a spus el. Un alt oficial al CNT a dat o altă versiune: „Soldaţii l-au prins, l-au bătut rău şi apoi l-au ucis. E război", a spus el.

Pistolul placat cu aur confiscat de la Gaddafi Foto: reuters

image

Potrivit unui medic care i-a examinat cadavrul, Muammar Gaddafi a fost rănit fatal de un glonţ în intestine după ce a fost capturat. „Glonţul a fost principalul motiv al morţii sale. I-a perforat intestinul. Apoi a mai fost un glonţ în cap", a declarat medicul Ibrahim Tika la televiziunea Al Arabiya. Pe de altă parte, premierul interimar al Libiei, Mahmoud Jibril,  a declarat ieri pentru postul de radio american NPR că „nimeni nu poate spune dacă lovitura fatală a fost dată de luptătorii rebeli sau de propria sa gardă de corp". „Lovitura fatală a fost în cap", a spus el citind dintr-un raport medico-legal.

ONU cere o anchetă

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a cerut vineri declanşarea unei anchete privind circumstanţele morţii fostului lider libian, relatează AFP. „În legătură cu moartea lui Gaddafi, circumstanţele nu sunt clare. Considerăm că este necesară o anchetă", a declarat purtătorul de cuvânt al  UNHCR, Rupert Colville, referindu-se la o serie de înregistrări video „foarte îngrijorătoare" publicate joi de presa internaţională. În noaptea de joi spre vineri, trupul neînsufleţit al fostului lider libian s-a aflat într-o reşedinţă privată din oraşul Misrata. Reprezentanţii ţărilor membre NATO s-au reunit ieri pentru a discuta despre modalităţile de încheiere a operaţiunii militare din Libia, după moartea lui Muammar Gaddafi şi eliberarea oraşului Sirt.

image

"Nimeni nu poate spune dacă lovitura fatală a fost dată de luptătorii rebeli sau de propria sa gardă de corp.''
Mahmoud Jibril  premier interimar

Nu s-a decis unde şi când va fi înhumat Gaddafi'

Autorităţile de tranziţie libiene nu au luat încă o decizie privind data şi locul înhumării fostului lider Muammar Gaddafi, ucis joi la Sirt, a declarat, ieri, ministrul Informaţiilor din Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT). „Nu a fost luată nicio decizie în legătură cu înhumarea" şi nu a fost stabilit nici dacă trupul neînsufleţit va rămâne la Misrata, unde a fost transferat după deces, a precizat Mahmoud Chamam. CNT anunţase joi seară, la câteva ore după moartea lui Gaddafi, că locul înhumării nu va fi dezvăluit.

Apartamentul din Sirt unde a locuit Gaddafi Foto: reuters

Ultimele zile la Sirt

După intrarea în oraş a primilor luptători insurgenţi, la 24 septembrie, luptele s-au intensificat. O aeronavă NATO a făcut o recunoaştere aeriană şi a semnalat prezenţa numeroasă a forţelor lui Gaddafi şi o mare cantitate de arme în apropierea şi în interiorul palatului dictatorului. Înainte ca trupele rebele să pună mâna şi pe ultimul bastion al dictatorului,  Muammar Gaddafi trăia într-un apartament în Sirt şi dădea semne de anxietate, dar nu şi de frică, susţine şeful serviciilor sale de securitate internă, Manssour Daw, intervievat la scurt timp după ce a fost capturat, joi, relatează postul de televiziune Al-Arabiya. Daw, care se afla la Sirt împreună cu alţi membri ai regimului Gaddafi, a declarat că acesta nu a fost implicat în luptele împotriva combatanţilor Consiliului Naţional de Tranziţie, adăugând că fiul său Motassim era cel care conducea operaţiunile.

A locuit într-un apartament

În ultimele zile ale bătăliei din Sirt, Gaddafi şi consilierii lui s-au ascuns în „zona a doua" a oraşului şi au stat în apartamente diferite, aparţinând unor rude ale fostului lider libian care au fugit din oraş, a mai spus şeful securităţii. Daw a adăugat că dictatorul şi toţi ceilalţi din jurul lui au încercat să fugă din Sirt pe jos în diferite grupuri, după ce vehiculele lor au fost distruse de combatanţii CNT. El susţine că a fost lovit de o schijă şi a încercat să scape, dar nu ştia dacă în acel moment Gaddafi a încercat să se ascundă într-un canal.

„După căderea capitalei Tripoli, am mers la Sirt, unde l-am găsit pe Muammar Gaddafi şi am stat cu el", a explicat Daw, adăugând că fostul lider libian a ajuns în oraşul natal în august pentru că acolo avea o susţinere largă. „La început avea susţinători aici, dar luptele i-au determinat pe toţi să fugă din oraş". El a dezminţit informaţiile potrivit cărora forţele loiale dictatorului au folosit civilii drept scuturi umane, subliniind că le-au permis civililor să plece din oraş şi au acceptat livrarea de mâncare şi medicamente. „În ultimele zile cât a stat la Sirt, Gaddafi dădea semne de anxietate, dar „nu îi era frică", a conchis Daw.

image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite