VIDEO Cinci ani de la execuţia dictatorului irakian Saddam Hussein

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saddam Hussein în momentul când era pregătit pentru spânzurătoare
Saddam Hussein în momentul când era pregătit pentru spânzurătoare

În urmă cu cinci ani, în 30 decembrie, cu câteva minute înainte de startul uneia din cele mai importante sărbători religioase din lumea musulmană, „Festivalul Sacrificiului", Saddam Hussein, preşedintele Irakului între 1979-2003, unul dintre cei mai sângeroşi dictatori ai secolului XX, a fost executat prin spânzurare.

Condamnat la moarte pentru măcelul de la Dujail în care aproape 150 de şiiţi musulmani au fost ucişi din ordinual său, Saddam Hussein, a fost executat dimineaţă, în jurul orei 5,57, ora Bagdadului, 4,57 ora Bucureştiului.

Ultimele sale cuvinte au fost îndemnuri la adresa irakienilor, de a fi uniţi şi de a nu lua contact cu iranienii.
Fostul dictator irakian a fost condamnat după un proces care a durat aproape doi ani. La scurt timp de la capturarea sa în decembrie 2003, Consiliul Guvernului Irakian a înfiinţat un tribunal special care să-l judece pe Saddam şi apropiaţii săi.

Instanţa a emis prima acuzaţie împotriva fostului lider de la Bagdad, după analizarea a două milioane de documente şi intervievarea a 7.000 de martori. Era vorba de acuzaţia privind uciderea a 148 de şiiţi musulmani, în nordul oraşului irakian Dujail, după o încercare de asasinat nereuşit care l-ar fi vizat pe Saddam Hussein, în 1982.

Procesul a fost marcat de haosul audierilor, de înlocuirea preşedintelui instanţei, de uciderea unora dintre avocaţi şi de protestele acuzaţilor şi ale apărătorilor.

La aplicarea sentinţei au asistat doi magistraţi, reprezentantul Curţii de Apel, judecătorul Mounir Haddad, procurorul general de la Bagdad, un medic, un reprezentant al premierului Nuri al-Maliki şi câţiva jurnalişti.

Guvernul irakian a dat publicităţii o înregistrare video oficială, care îl prezintă pe Saddam Hussein refuzând să-i fie acoperită faţa înainte de execuţie. Fostul dictator ceruse să fi executat prin împuşcare şi nu prin spânzurare, dar cererea i-a fost refuzată de noile autorităţi de la Bagdad.

Imagini neutorizate, filmate cu un telefon mobil, ale momentului în care Saddam a fost spânzurat au aparut pe internet, la puţin timp după execuţia sa. Premierul irakian a ordonat o anchetă pentru a fi identificată persoana care a făcut acea înregistrare, aceasta fiind apoi arestată.

Înmormântat în satul natal

Comunitatea internaţională s-a arătat indignată de cum a fost pedepsit dictatorul irakian.
Preşedintele american George W. Bush declara că modul în care a fost executat Saddam Hussein a părut a fi „un act de răzbunare" confesională, care face şi mai dificilă misiunea de combatere a violenţei din această ţară. Şi se pare că a avut dreptate, mulţi ani Irakul a fost scena unor atentate sângeroase. Chiar dacă au loc mai rar, atentate mai au loc şi acum.

Înmormântarea lui Saddam Hussein a avut loc în satul său natal, alături de fiii săi, ucişi în războiul din 2003.

Doar fostul şef al diplomaţiei irakiene nu a fost încă executat

Dintre foştii colaboratori ai lui Saddam condamnaţi la moarte, doar fostul şef al diplomaţiei irakiene, Tarik Aziz nu a fost executat. În urmă cu mai bine de o săptămână, după ce Statele Unite şi-au retras soldaţii din Irak, un consilier al premierului Nuri al Maliki declara că Aziz va fi executat imediat după ce ultimul soldat american va părăsi ţara. Dar zilele trecute, Executivul de la Bagdad s-a grăbit să nege declaraţiile consilierului guvernamental.



Neregulile din timpul procesului, apartenenţa sa la minoritatea creştină şi faptul că s-a predat trupelor americane, au făcut ca sentinţa să fie lăsată în suspensie. Potrivit analiştilor, execuţia lui nu ar face decât să adâncească conflictele interreligioase. Tarik Aziz, care are 75 de ani şi o sănătate şubredă, s-a predat trupelor SUA, în aprilie 2003, la puţin timp după intrarea lor în Bagdad.

Tarek Aziz în timpul procesului
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite