Care din cei doi cercetători Danilenko a lucrat pentru programul nuclear iranian ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, în vizită la centrala nucleară iraniană de la Busher
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, în vizită la centrala nucleară iraniană de la Busher

Surpriză în legătură cu cercetătorul din fosta URSS care ar fi ajutat Iranul în programul său nuclear militar. Jurnaliştii de la „Kommersant" au descoperit că doi oameni de ştiinţă, unul din Ucraina şi altul din Rusia, poartă acelaşi nume cu cel invocat în raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.


„The Washington Post" dezvăluia luni că în raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind programul nuclear al Iranului se spune că specialişti din fosta URSS, Pakistan şi Coreea de Nord au permis Teheranului să ajungă la punctul de a produce arme nucleare.

Documentul vorbeşte în detaliu despre activitatea în Iran a atomistului sovietic Viaceslav Danilenko, care a lucrat în anii ‘90, cel puţin cinci ani la Centrul de Fizică Nucleară din Iran pentru a-i învăţa pe specialiştii iranieni simularea pe calculator a focoaselor nucleare şi a jucat un rol-cheie în progresul tehnologic nuclear al acestei ţări.

Moscova arată cu degetul spre Ucraina

Potrivit unei surse apropiate agenţiei ruse pentru Energie Atomică (Rosatom), Departamentului de Stat al SUA şi AIEA au solicitat deja Rusiei informaţii cu privire la Viaceslav Danilenko, dar Moscova a răspuns că fizicianul nu mai este cetăţean rus. Potrivit sursei, Viaceslav Danilenko este cercetător ucrainean. Mergând pe fir, jurnaliştii de la „Kommersant" au descoperit două persoane cu acest nume.

Primul este doctor în matematică şi fizică şi conduce Facultatea de Geodinamică a explozie din cadrul Institutului de Geofizică din Subbotin, Ucraina. Dar omul spune că nu are nimic de-a face cu programul nuclear al Iranului. „Este o greşeală, nu am fost niciodată în Iran", a declarat cercetătorul. Este vorba, probabil de tizul meu din Snejinsk", a declarat Danilenko.

Într-adevăr, există un Viaceslav Danilenko la Centrul Federal Nuclear din Snejinsk, Rusia. Doctor în ştiinţe tehnice, Viaceslav Danilenko a lucrat la Institutul pan-rus de Cercetare Ştiinţifică a Fizici Tehnice (VNIITF) din 1950 până la pensionarea sa. El participă în prezent la conferinţele Institutului, iar în 2010 şi-a publicat lucrarea „Explozia: fizică, tehnică, tehnologie". Institutul a refuzat să spună dacă cercetătorul a lucrat în Iran.

Moscova consideră că scurgerea de informaţii privind pista rusească în programul nuclear iranian nu este o coincidenţă, ci are legătură cu faptul că Rusia se opune unei acţiuni militare împotriva Iranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite