Atacurile americane cu avioane fără pilot în Pakistan şi-au atins limitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile cu avioane fără pilot (drone) ale Statelor Unite în zonele tribale pakistaneze şi-au atins limitele, această tactică având mai multe inconveniente decât avantaje, potrivit unui raport publicat joi, informează Dawn.com.

Utilizarea avioanelor fără pilot a crescut simţitor după venirea la putere a preşedintelui Barack Obama, care a ordonat mai multe astfel de atacuri în 2009 decât au avut loc în cursul precedenţilor opt ani.

Atacurile s-au soldat cu moartea mai multor lideri extremişti, precum cel din august 2009 al lui Baitullah Mehsud, fost conducător al talibanilor pakistanezi şi care fusese cel mai căutat lider extremist din Pakistan.

Programul de drone a atins fără îndoială limita capacităţilor sale, potrivit coautorului raportului, Peter Bergen, şi Katherine Tiedemann. Raportrul a fost realizat de New America Foundation, un centru de reflexie de la Washington.

Autorii subliniază că amplificarea numărului acestor atacuri nu a avut ca efect nici slăbirea forţelor talibane sau a reţelei Al-Qaeda şi nici nu a perturbat programele de antrenament din zonele tribale pakistaneze, unde combatanţii extremişti se pregătesc pentru a lupta în Afganistan sau pentru a pune la cale atentate în Occident.

Raportul oferă exemplul lui Najibullah Zazi, un afgan, acuzat că a plănuit atentate la New York, care şi-a dobândit cunoştinţele tehnice în taberele de antrenament din zonele tribale pakistaneze, în toamna lui 2008, în momentul în care programul de avioane făr pilot demarase în forţă.

Atentatele sinucigaşe din Pakistan şi din Afganistan au amplificat în paralel atacurile cu drone. Potrivit raportului, după 2004, 32% dintre victimele acestor atacuri au fost civili.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite