Anchetă, la Paris, privind decesul lui Yasser Arafat. Palestina salută demersul, Israelul ”nu se simte vizat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Palestiniană a preşedintelui Mahmoud Abbas salută deschiderea, la Paris, a unei anchete judiciare pentru asasinat în legătură cu decesul lui Yasser Arafat în 2004, relatează AFP.

"Salutăm această decizie", a declarat, pentru AFP, negociatorul palestinian Saëb Erakat, precizând că preşedintele Abbas i-a "cerut în mod oficial preşedintelui francez François Hollande să ne ajute în anchetarea circumstanţelor martiriului fostului preşedinte Arafat".

Deschiderea acestei proceduri judiciare are loc în urma depunerii unei plângeri pentru asasinat cu autor necunoscut, cu constituirea ca parte civilă, la 31 iulie, de către Suha Arafat, văduva fostului lider al Autorităţii Palestiniene, care a murit la 11 noiembrie 2004 la Spitalul Militar francez Percy din Clamart, lângă Paris.

Depunerea plângerii a avut loc în urma descoperirii de poloniu, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe bunurile personale ale fostului lider palestinian, lucru care a relansat ipoteza unei otrăviri.

"Vom ajunge să cunoaştem întregul adevăr asupra morţii lui (Yasser) Arafat şi ceea ce se află în spatele" acesteia, şi-a exprimat Erakat speranţa.

"Noi sperăm că ancheta franceză va răspunde dorinţei noastre de adevăr şi că va exista o investigaţie serioasă cu scopul de a face lumină asupra martiriului lui (Yasser) Arafat, alături de o anchetă internaţională menită să identifice toate părţile implicate", a adăugat Erakat.

Conducerea palestiniană a solicitat, de asemenea, o Comisie internaţională de anchetă, după modelul celei create în urma asasinării fostului premier libanez Rafic Hariri, în 2005.

Israelul susține că nu se simte vizat de această anchetă, ”în pofida acuzaţiilor trăsnite care ni se aduc", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, exprimându-şi "speranţa ca această anchetă să clarifice acest caz".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite