VIDEO Algerienii vor "schimbarea puterii". Forţele de ordine au arestat peste 100 de protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Tunisia şi Egipt, valul schimbării a ajuns în Algeria. Forţele de ordine intervin în forţă şi arestează protestatarii care cer "schimbarea puterii".

Potrivit Ligii Algeriene pentru Drepturile Omului, la Alger, capitala ţării, poliţiştii au reţinut peste 100 de persoane. Liga este una din grupările de opoziţie care au organizat mitingurile, la o zi după demisia preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, transmite CNN.

Autorităţile algeriene nu au autorizat nicio demonstraţie şi au scos în stradă nu mai puţin de 30.000 de poliţişti pentru a înăbuşi orice formă de protest anti-guvernamental.

Demonstraţiile au fost în mare parte paşnice, dar pentru a sparge mulţimea, poliţia a despărţit protestatarii în grupuri mici.

Khalil AbdulMouminm, secretarul general al  Ligii Algeriene pentru Drepturile Omului a numit situaţia "foarte tensionată pe teren". El a explicat că protestataţii sunt ameninţaţi de poliţie, iar autorităţile au blocat toate intrările în capitală.

"Ne dorim ca protestul nostru în primul rând să spargă peretele de frică", a spus AbdulMouminm. "Şi să declanşăm o schimbare astfel încât cererile noastre legitime, cum ar fi ridicarea stării de urgenţă după toţi aceşti ani, mass-media libere şi libertatea de exprimare politică", a adăugat el.

Starea de urgenţă a fost impusă în Algeria în 1992 pentru a pune capăt unui război civil sângeros care a epuzat resursele ţării şi a condus la moartea a peste 150.000 de oameni, după datele deţinute de Departamentul de Stat american.

La începutul lunii februarie, preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika a declarat că va pune capăt stării de urgenţă, în care se află ţara de aproape două decenii. Potrivit experţilor, anunţul este o încercare evidentă a liderului algerian de a preveni tulburări sociale similare celor care l-au răsturnat Ben Ali în Tunisia sau pe Mubarak în Egipt. De altfel autorităţile au scăzut preţul alimentelor şi au importat grâu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite