Orban acuză UE că tratează Ungaria ca pe o colonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat un atac extrem de dur la adresa Uniunii Europene joi, de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, acuzând-o de colonialism. În discursul adresat mulţimii strânse la Budapesta să comemoreze revoluţia din 1948, Orban a explicat că ţara lor "nu va trăi sub comenzile puterilor străine", relatează BBC.

"Suntem succesorii politici şi intelectuali ai momentului 1948. Programul intelectual şi politic de la 1948 a dat formă ideii că nu suntem o colonie", a spus Orban. Cei 250.000 de oameni strânşi în Piaţa Kossuth din faţa Parlamentului au răspuns cu urale şi scandând "Viktor, Viktor!", scrie Politics.hu.

Acuzaţiile au venit la o zi după ce UE a hotărât că va suspenda fondurile structurale ale Ungariei începând cu 2013 dacă nu va vedea progrese substanţiale în privinţa reducerii deficitului. Lideri europeni au acuzat guvernul Orban şi de practici dictatoriale, referindu-se la legile care limitează libertatea presei şi pe cea a sistemului judiciar şi a băncii centrale. Budapesta a respins acuzaţiile.

"Nu vrem să fim cetăţeni europeni de mâna a doua"

"Nu vom fi o colonie", a fost replica dată ieri de Viktor Orban. "Ca naţiune europeană, cerem tratament egal. Nu vom fi cetăţeni europeni de mâna a doua. Cererea noastră îndreptăţită e să ni se aplice aceleaşi standarde ca şi celorlalte state UE", a tunat Orban miilor de unguri strânşi în faţa Parlamentului (circa 100.000, potrivit presei de la Budapesta) să comemoreze revoluţia din 1948.
Zilele trecute, Austria a acuzat UE de duble standarde, având în vedere că a permis Spaniei să aibă anul viitor un deficit mai mare decât impus iniţial. Însă comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, a explicat că nu trebuie comparate eventuale deadline-uri diferite, pentru că Budapesta a fost deja păsuită.

"Trebuie să apăraţi Constituţia!"

Instituţiile europene sunt tot prost văzute de unguri. În urmă cu câteva săptămâni, simpatizanţi ai extremei drepte au ars steaguri ale Uniunii Europene. Acum însă, chiar premierul de dreapta pare să vrea să stârnească sentimentele anti-UE. "Pot ungurii să fie liberi dacă sunt apăsaţi de datorii, dacă pot doar să viseze să-şi cumpere o casă şi trebuie să se gândească de două ori dacă îşi permit un copil?". La fiecare întrebare, mulţimea a răspuns cu un "nu" prelung.

"Suntem destul de mulţi azi şi destul de disperaţi pentru a ne câştiga nu numai dreptul la libertate, dar şi dreptul de a avea o Ungarie liberă. Ungaria trebuie să se răsucească în jurul propriului ei ax şi să apere Constituţia care reprezintă viitorul", i-a îndemnat el pe unguri.

Mulţumiri prietenilor din România, Cehia şi Polonia

Continuând paralela cu momentul 1948, Orban a mai explicat că pe atunci tinerii ştiau deja ceea ce mulţi europeni nu mai ştiu azi: problema independenţei financiare. Iată de ce a fost introdusă în celebra listă de 12 revendicări întocmită de revoluţionari solicitarea de a fi creată o bancă naţională independentă. Tinerii din 1948 au înţeles că o bancă naţională poate fi independentă doar dacă protejează economia ungară de interesele străine. Aplauze furtunoase.

Chiar dacă pare că ungurii au fost lăsaţi să lupte singuri pentru libertate, "ştim că nu suntem singuri. Prietenii noştri cehi, lituanieni, sloveni şi români ne ajută şi ne apără şi sunt astăzi cu noi". "Glorie Lituaniei, Dumnezeu să aibă grijă de Polonia", a declarat Orban, întorcându-se spre oaspeţii străini. Orban şi-a încheiat discursul de aproape jumătate de oră cu tradiţionalul său slogan "Să trăiască Ungaria. Să trăiască ungurii!". Mulţimea i-a mai răspuns o dată scandându-I numele: "Viktor, Viktor".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite